Flanörer i Slottsskogen kan få uppleva en tidsresa på söndag 14 september. Då firas "folknöjesdag med muntrationer" i parken med kasperteater, herrskapsdanser, lekar, husförhör och tandutdragning! Den som vill fira lite extra får gärna klä sig i tidstypiska kläder från början av 1900-talet.

Folknöjesdagen på temat ”Slottsskogen för 100 år sedan” firas på initiativ av kasperteatern på Frölunda Kulturhus. Det är också vid den lilla kasperteatern, nära Lilla Dammen, som firandet invigs klockan 13 av Kristina Edfeldt från Göteborg & Co.

Gammaldags stickning i Hallandsgården

Sedan blir det teater, lekar, guidade visningar, dans och visor hela eftermiddagen. Björngårdsvillans café dukar upp borden i gammaldags stil och visar gamla foton från Slottsskogen, som varit göteborgarnas park sedan 1874.

Firandet koncentreras mest till landskapsstugorna. De kom till parken just under början av 1900-talet och visar tidstypiska miljöer från Småland, Halland, Dalsland och Västergötland. I Hallandsgården kan man pröva på gammaldags stickning och Hallandsbroderi och i Smålandsstugan serveras kaffe och ostkaka medan en trio spelar och sjunger visor.

Utställning om dåtidens poliser

En präst från Annedals församling gör prästbesök och husförhör i stugorna och det blir även en friluftsgudstjänst klockan14.30.

I den gamla polisvaktstugan visas en utställning om polisen förr i tiden och representanter för Berättarnät Väst går runt i parken och berättar historier.

4846.jpg

Foto: Göteborgs Stadsmuseum