Musik och aktiviteter på Karl Johans torg. På Majornadagen den 12 september öppnar föreningslivet under fyra timmar stora famnen för stadsdelens alla invånare. Festivalprogrammets utbud skvallrar om bredden av aktiviteter och engagemang i Majornakvarteren.

Karl Johans torg i hjärtat av Majorna har i över ett sekel samlat stora folkmassor till olika evenemang.

På lördag den 12 september är det dags igen. Majornadagen har på några få år kommit att etablera sig som en manifestation för det breda föreningslivet i stadsdelen.

24DE.jpg– Förra året kom det cirka 2000 besökare i gassande solsken, säger Stina Lindgren som är verksamhetsansvarig på Majornas Samverkansförening och håller i festivaltrådarna.

Tidigare år har hon själv varit med på Majornadagen i egenskap av ordförande för Majornas boxningsklubb:

– Det är ett väldigt bra sätt för oss i föreningarna att möta Majornaborna ansikte mot ansikte, och få berätta om vår verksamhet. I boxningsklubben fick vi till exempel snabbt vår pröva-på-kurs övertecknad vid förra årets Majornadag.

Lokala band på scenen
I Majornas Samverkansförening ingår en mängd sammanslutningar och sällskap med verksamheter av olika karaktär. Från den egna styrelsen har man hämtat dagens två konferencierer: Ingemar Gunnard från hyresgästföreningen och Fortesa Hoti som till vardags verkar i hiphop-studion.

Band från Majornas egna hiphopstudio och popskola kommer att spela från scenen där samtal, intervjuer och underhållning av olika slag varvas mellan kl 11 och 15. Bland akterna på scenen märks bland andra Ward Polstan, Yasmin Peace och Oh no wolfs.

Sambagruppen A Bunda finns på plats, liksom trollkarlen Martin, Göteborgs Karate Kai, Haga Taekwondo, Frälsningsarméns kör och en lång rad andra föreningar och organisationer.

Pimpa din hjälm
Tjejskatens coacher kommer till torget och den som vill kan få hjälp att pimpa sin hjälm riktigt läckert. Cirkusskola och hoppborg är exempel på andra attraktioner för de yngre besökarna.

Linda Johannesson, områdeschef för kultur/fritid i Majorna/Linné är också på plats, och polisen berättar om sina planer för en tryggare stadsdel.

– På senare år har festivalen vuxit sig större och bredare, så på lördag kan besökarna till exempel också möta biodlare, loppisförsäljare och andra handlare, säger Stina Lindgren.

692E_2.jpg