Magiska nummer i staden. Äg din stad - drömmografen, så heter föreningen Grundens film som har premiär i Biograf Nordstan den 27 januari. “Det känns jättekul, vi har gjort filmen kollektivt i vår dagliga verksamhet och alla har tyckt att det varit en otroligt spännande resa”, säger Tomas Haglund, coach inom film och podd.

Föreningen Grunden var med och tävlade om att få göra vinjettfilmen till Göteborg film festival. Valet föll på en annan idé, filmen om Fabiana, men föreningen fick ändå möjlighet att göra en film.

– Vi har ett projekt som heter Leva livet med stöd från Allmänna arvsfonden som vi driver för att uppmärksamma funktionsfrågor, främst på boende för särskilt stöd. Vi har delvis jobbat med teater och film och ett motto för projektet har varit “äg din vardag”, säger Tomas Haglund som förutom coach även är projektledare för Leva Livet.

Gjort en kortfilm

De började spåna kring begreppet “äg din stad” och konstaterade att människor med olika funktionsvariationer inte syns speciellt mycket i stadsbilden eller är representerade i någon större utsträckning.

– Detta har vi gjort en kortfilm kring och den är drygt fem minuter lång. I och med att vi inte vann vinjetttävlingen har vi inte haft kravet att göra en film som är under en minut.

Vad handlar filmen om?

– Jag vill inte avslöja för mycket, men den handlar om Ante som sitter i rullstol och Cederloo som är blind. De är bästa vänner i filmen och i verkligheten. De ger sig ut på stan med uppdrag att förändra verkligheten och skapa nya bilder av Göteborg där människor med funktionsvariationer tar plats. Det gör vi genom magiska nummer på kända landmärken i Göteborg.

Sprider föreningens budskap

Filmen har premiär i Biograf Nordstan den 27 januari klockan 14 och kommer att visas ett 10-tal gånger där under Göteborg film festival.

– Det är jätteroligt, vi har haft roligt när vi gjort filmen och får samtidigt sprida vårt budskap, tankar och idéer om funktionsfrågor i samhället.

Vinjettfilmen är en lång tradition på Göteborg film festival. Eftersom Göteborg firar 400 år under 2023 utlystes en tävling i våras där kravet var en filmidé på temat Göteborg. Det kom in många bidrag och av dem nominerades sex stycken, däribland Äg din stad!