Maritima dagen gav idén. Rader av vackra skutor, nybörjarkurs i kajakpaddling och auktion med Lasse Kronér och Claes Malmberg! I helgen lär det bli gott om folk längs kajerna, när Göteborgs Hamnfestival arrangeras för första gången.

Bakom hamnfestivalen står föreningen Kajen, som tagit avstamp i förra årets EU-evenemang European Maritime Day. Det lockade tusentals besökare en helg i maj.

784A.jpg
– Just så vill vi ha det lite oftare: Många göteborgare och besökare utmed kajerna, säger Roger Bodin, till vardags chef för Emigranternas hus vid Packhuskajen och även ordförande i föreningen Kajen.

Trafiken borta
– Vårt område har en fantastisk potential, men det har fått en orättvis stämpel som ”ensligt och avlägset”. Förut var trafiken på Oscarsleden en barriär, men så är det inte längre.

– Nu vill vi försöka dana det här området till ett trevligt besöks- och mötesplatsområde. Och då behöver det hända lite mer, säger Roger Bodin.

Föreningen Kajen har ett 30-tal medlemmar som är verksamma längs kajerna, förutom Emigranternas hus till exempel Stena, Göteborgsoperan, Casino Cosmopol, Älvstranden Utvecklings AB, Göteborgs Hamn, HIGAB, Kajskjul 8, rederiet Strömma, Maritiman och även Nordstan.

125E.jpg
Medlemmarna samlar ihop cirka 300 000 kronor till festivalen.

– Det kommer man ganska långt med. Vi har bestämt att köra hamnfestivalen varje år, säger Roger Bodin.

Barnen på Kanaltorget
Festivalen pågår lördag kl 10–18 och söndag kl 10–16 med ett digert program vid Stenpiren, Tullhuset, Packhuskajen och Lilla Bommen.

Kanaltorget vid Operan har ett särskilt ”barnens dagsprogram”. Här kan barnen prova scenkostymer, peruker och hattar i operans foajé och på lilla scenen visas ”Sheriffen i Alingsås” en nyskriven berättelse för barn, med fri entré.

Vid Packhuskajen kan man gå ombord på några av Västkustens finaste skutor: Ingo, Westwind, Westkust, Athene, Mandalaya och Gratia. Eller bogserbåten Harry.

60F6.jpgHär blir det också musikunderhållning med Wavemakers och duon Kronér och Malmberg håller i Glädjeresans auktion, till förmån för välgörande ändamål, bland annat Ågrenska på Amundön och clownerna på Drottning Silvias barnsjukhus.

Blues och opera
Vid Stenpiren kan man gå ombord på ett modernt Vänermaxfartyg, specialdesignat för att köra gods i Göta älvs och Vänern, med slussar och trånga passager.

Göteborgs Hamn bjuder på två hamnturer med båten Walona. Och Sjöfartsmuseet och sällskapet Ångbåten arrangerar guidade turer med den gamla Färjan 4. De avgår från Residensbron och kostar 20 kr. Annars är mycket på hamnfestivalen gratis, till exempel att lyssna på en konsert med bandet Wavemakers på Emigranternas hus, där man också kan se en utställning om iransk emigration.

Det blir mycket musik på andra håll också; allt från GöteborgsOperans Diskantkör till Blues Jam som spelar på S/S Marieholm.

Hela programmet finns på länken nedan.

5FD6_2.jpg
Foto: Föreningen Kajen