”Tanken är att skapa delaktighet” Sportfiske utanför Marstrand, hejaklack i Scandinavium eller fredagsmys med bakning, musik och dans. Passalens Klubbar stöttar ungdomar med funktionsvariation till en aktiv fritid. Och det mesta är gratis.

Passalen är en ideell förening med verksamhet i flera västsvenska kommuner. I oktober 2015 startade man Passalens Klubbar i Västra Göteborg.

Klubbarna arrangeras två dagar i veckan, fredag kväll och lördag eftermiddag. Och programmet varierar hela tiden.

– Intresset och aktiviteten ska ligga till grund för det vi gör, inte åldersgrupper eller diagnoser, säger Rebecka Holmström, projektkoordinator för Passalens Klubbar.

Blandade åldrar
– Det gör att klubbarna blir väldigt blandade, beroende på vad vi gör. Åldermässigt har vi ofta unga vuxna, och en del ända upp i 30-40-årsåldern.

Hittills har klubbarna ofta hållit till på Ungdomens Hus 1200 Kvadrat, på Frölunda kulturhus och på andra befintliga arenor i Västra Göteborg. Just för att inte ordna ”särskilda” aktiviteter för personer med funktionsvariation.

– Tanken är att skapa delaktighet för vår målgrupp genom att stötta dem till en aktiv fritid i redan befintliga verksamheter, säger Rebecka Holmström.

Fast ibland gör klubbarna utflykter till andra ställen.

Fester och spel
– Vi har bland annat startat en hejaklack där vi tillsammans varit och tittat när Frölunda spelat ishockey i Scandinavium. Vi fick jättebra platser, det var verkligen roligt, säger Rebecka Holmström.

Fester med musik och dans, och en data/tv-spelsklubb har varit andra populära idéer.

Nu på fredag, 5 februari, blir det klubb på Önnereds fritidsgård.

– Vi ska vi ha lite bakning och fredagsmys, med musik och dans. Enkelt och billigt, men väldigt uppskattat och efterfrågat.

Två ledare
Och lördagsklubben blir den här gången ett heldagsäventyr mellan kl 9 och 18; utflykt med Göteborgs Sportfiskeklubb till vattnen utanför Marstrand.

– Vi samlas klockan 9 på Nils Ericssonterminalen. Jag hoppas att många anmäler sig. Det finns gott om platser och alla är välkomna, säger Rebecka Holmström.

Två ledare är alltid med och stöttar deltagarna, om det behövs. Den som behöver en extra stödperson, får ta med sig det.

Aktiviteterna är oftast gratis men deltagarna kan få betala en summa vid dyrare aktiviteter.

Klubbarna kostar cirka 300 000 kronor per år. Stadsdelen Västra Göteborg har bekostat verksamheten sedan i höstas. Kontraktet löper fram till augusti i år, men Rebecka Holmström hoppas att det förlängs.

– Vi ser att det finns ett stort behov och vill gärna fortsätta.