Testa aktiviteter och hitta nya intressen. Konståkning, rullstolsbasket eller taekwondo. Under föreningsfestivalen 8-10 november går det att testa en rad sporter och aktiviteter på ett och samma ställe. Förra året ledde det till att 150 personer hittade fram till en ny fritidssyssla.

– Festivalen bygger på att visa upp mångfalden i Göteborgs föreningsliv och att det finns något för alla, säger Anton Flöisbon, projektledare på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Mitt i Nordstan kommer en isrink av konstis att byggas upp. Där blir det också uppvisningar av hockey, bandy och konståkningsföreningar. Det går också bra för alla som vill att låna ett par skridskor och ta en tur.

– Det var väldigt populärt förra året. Man får verkligen bra känsla av att åka skridskor.

Inte bara sport
Totalt kommer 24 föreningar att finnas på plats för att berätta om vad de gör, bjuda på uppvisningar och låta nyfikna testa på. Det blir bland annat cricket, kampsport, rullstolshandboll och sambadans. Men även schack- och scoutföreningar.

– Det är mycket sport i föreningslivet, men vi vill visa att det även finns andra delar som inte bygger på bollkänsla, säger Anton Flöisbon.

På fredagen är det särskilt fokus på kampsport. Då blir det ett kampsportsmaraton mellan 12-18, med uppvisningar av olika kampsporter varje kvart.

– Det finns ett stort intresse för kampsport överlag, och ett sug från föreningarna att visa upp sig. Det har blivit mer och mer att den vanliga Svensson har börjat träna kampsport. Många gör det mer som en motionsträning.

Aktiviteter viktiga för att känna sig nöjd med fritiden
Enligt en undersökning om barns och ungdomars fritidsvanor från 2012 är hemma-aktiviteter som att pyssla eller vara ute på nätet den vanligaste fritidssysselsättningen. Att ha en fritidsaktivitet är samtidigt en av de saker som påverkar hur nöjda unga är med sin fritidssituation.

– Det är kul att vara med i en förening, för du träffar andra med liknande intressen, kan få nya vänner och känna tillhörighet till en grupp. För den som är med i en idrottsförening kommer den fysiska aktiviteten på köpet, säger Anton Flöisbon.

För dem som hittar ett nytt intresse under festivalen brukar det gå bra att hoppa in i föreningens verksamhet direkt.

– Vi har valt ut föreningar som verkligen är sugna på nya medlemmar, säger Anton Flöisbon.

A3A.jpg

Foto: John Ljungman