M/S Svea ska gå mellan Frihamnen och Eriksberg. På tisdag 19 november kan vi åter se teaterbåtar i Göta Älv. I ett första skede är det barnteater men tanken är att även vuxna ska kunna njuta av föreställningar på vattnet.

Förr i tiden var teaterbåten är ett typiskt göteborgskt inslag där den tidens kända namn medverkade i revyer och skådespel. Den sista båten tog farväl för 70 år sedan genom att sjunka i kanalen vid Rosenlund. Men nu återuppstår Teaterbåten – i Frihamnen.

– Som en del av arbetet med Älvstaden vill vi gärna visa på den stora potential vi har i hamnområdet. I dag är Frihamnen är lite otillgänglig men det kommer att bli fantastiskt här, säger Kent Turnefelt, områdeschef för kultur och fritid i Lundby, och initiativtagare till Teaterbåten.

M/S Svea från Kulturbåtarna, som på sommartid tuffar runt i Bohuslän, blir den första båten att bli vår tids teater på vattnet. Ytterligare en båt görs om enbart i syftet att fungera som teaterbåt. Båtarna, som kräver förbokning, kommer gå mellan Frihamnen och Eriksberg.

”Vi vill binda ihop de olika hamnarna”
– Vi lever i en vattenstad, men många som bor här är aldrig vid vattnet. Vi vill binda ihop de olika hamnarna och verkligen visa upp vår fina stad, säger Kent Turnefelt.

Meningen är att Teaterbåtarna kommer att ge föreställningar för barn, ungdom och vuxna under teatersäsongen fram till april. Därefter börjar båtarna gå skärgårdstrafik inför sommaren.

På tisdag går första turen med barn i åldrarna fem till sex år från Lundby. Skepparen, Dick Andréasson, är mycket glad över initiativet.

– Jag tycker att man ska uppmuntra aktiviteter i hamnen. Särskilt roligt är det att göra saker för barn. Det blir väldigt spännande för dem att åka med en så gammal båt, hon är från 1904, säger Dick.