Hur startar man ett företag och vem ska man kontakta? Genom Stadsbibliotekets nya tjänst Företagarinfo finns hjälp att få – både för nyfikna nyföretagare och etablerade småföretagare. På onsdag den 28 mars öppnar verksamheten med en invigningskväll.

Planeringsarbetet har pågått sedan i höstas, när Företagarinfo visade upp sig på förra årets Bok & biblioteksmässa. I första hand vänder sig servicen till små och medelstora företag, sådana som är på väg att starta, är nystartade eller redan etablerade.

Biblioteket neutral plats

Men även den som bara är nyfiken i största allmänhet kan söka information hos Företagarinfo.

– Jag tror att biblioteket är en bra och neutral plats att komma till för alla som funderar på att starta eget. Man kanske bara vill höra sig för och titta på lite böcker innan man tar det stora steget och går vidare, säger Anna Sandkvist, bibliotekarie på Stadsbiblioteket.

Två databaser för företagare

Samlat i en hörna på bibliotekets avdelning tre finns numer ekonomisk litteratur, relevanta tidskrifter, broschyrmaterial från olika organisationer samt tillgång till två nya databaser.

– Det är två databaser som kan vara värdefulla analysverktyg för företagare. Till exempel om man behöver info om svenska aktiebolag eller vill kartlägga marknaden för en viss produkt, säger Anna Sandkvist.

Programverksamhet under våren

Invigningen äger rum på kvällen den 28 mars. På programmet står tal av bibliotekschef Christina Persson, specialskriven poesi av Frithiof Andersson och föredrag av två uppmärksammade entreprenörer från Göteborg, Sofia Bergenstjerna och Frida Haavisto.

Dessutom finns Företagsinfos lokala samarbetspartners på plats för mingel och frågestund.

Aktiviteterna fortsätter under våren med programverksamhet under fem onsdagar. Till exempel en ”Starta eget”-dag den 18 april och en infokväll med Skatteverket den 14 maj.