Isbjörnsauktion och gatuloppis. För fjärde året i rad flyttar Ringöns företag och verksamheter ut på gatan. Årets upplaga av den allt populärare gatufesten hålls lördag den 31 augusti och bjuder på musik, mat och dryck, försäljning – och en inblick i vad som händer på Ringön även till vardags.

Den första upplagan av Ö-festen på Ringön var ett initiativ från Saltet på Ringön, som stöttas av Göteborgs Stad i sitt arbeta med Ringöns utveckling. Första året deltog ungefär tio företag, i år är runt 50 företag och verksamheter med och öppnar upp dörrarna till sina respektive lokaler – många av dem genom att för dagen flytta ut på gatan.

Möbler, textilier och en isbjörn i naturlig storlek
– Ö-festen är i första hand en fest för företagarna själva, där vi som jobbar här får möjlighet att lära känna varandra och se vilka övriga verksamheter som finns i närheten. Det ska kännas att vi har gjort det här med hjärtat, vårt mål är att det ska vara som att ordna en fest med några kompisar. Men vi är så klart också oerhört glada att så många andra vill komma hit och vara med, säger Matilda Lindvall, en av initiativtagarna på Saltet på Ringön.

Många företag passar på att tömma sina lager och förvandla dem till loppisföremål. Det blir gatuförsäljning av allt från möbler, textilier och växter till lokalproducerad mat och dryck. Bland de mer ovanliga föremålen till försäljning finns en isbjörn i naturlig storlek.

Företag har öppet hus 
– Stadsteatern har sitt förråd på Ringön och passar på att sälja ut en del av sina kostymer. Bland annat auktionerar de ut en konstgjord isbjörn i naturlig storlek. Den är alltså inte uppstoppad, utan skapad av dem från grunden.

Loppisen hålls på Järnmalmsgatan, men många omkringliggande företag bjuder också in till öppet hus i sina lokaler. Bland annat har garagen på Ringön samlat ihop och visar upp gamla bilar, motorcyklar och båtar.

I fjol kom ungefär 15 000 besökare och om vädret är på arrangörernas sida tror de på minst lika många besökare i år.

– Jag hoppas också att många passar på att se sig omkring och verkligen upptäcka Ringön. Ta något att äta, fynda, gå ned till vattnet och titta på utsikten, sitta kvar och prata kvällen lång.