3000 böcker delas ut. För att ge läsningen en extra skjuts delar stadsdelsförvaltningen Angered ut böcker till alla barn som går i förskoleklass i stadsdelen. ”Vi vill alltid uppmuntra till läsning, och är glada att kunna ge alla förskoleklassare detta och nästa år varsin påse med böcker”, säger barnbibliotekarien Irja Löfberg på Hjällbo bibliotek.

Tillsammans med sin kollega Julia Myremark håller hon i utdelningen av böcker till barnen i Bläseboskolans förskoleklasser A och B, som på måndagsmorgonen var först ut med att få sina påsar. Utdelningen sker i barnavdelningen på Hjällbo bibliotek.

– Är det någon som har varit här och lånat böcker förut, frågar Julia.

– Jaa, svarar många av barnen och flera räcker upp händerna.

Julia och Irja passar på att berätta för barnen att biblioteket också har böcker på många andra språk än svenska. Persiska, arabiska, engelska…

– Ja! Och albanska, turkiska och bosniska också, fyller barnen i.

”Långsiktigt viktigt”
Totalt ska 600 bokpåsar delas ut, och varje påse innehåller fem böcker – bland annat en bilderbok, en bok som passar för högläsning och en faktabok. Bokutdelningen ingår i Göteborgs Stads satsning ”Staden där vi läser för våra barn”, som är en del av arbetet för ett mer jämlikt Göteborg. Tanken är att läsning och högläsning förutom att vara roligt också är nyttigt på många sätt. Bland annat genom att stärka barnens resultat i skolan.

– Språket leder till att man klarar sig bättre i skolan, och jag tycker det är en långsiktigt viktig satsning för att jämna ut skillnaderna i Göteborg. Därför är det särskilt angeläget i utsatta stadsdelar som Hjällbo och Angered i stort, säger Julia Myremark.

Hoppas påverka tidigare
– Vi hoppas också att vi kommer nå föräldrarna så att de läser högt för barnen hemma. Vi delar sedan tidigare ut böcker till barn i årskurs tre och till skolbiblioteken för stadsdelens fjärde- och åttondeklassare, men i och med att vi nu delar ut till förskoleklasserna också hoppas vi kunna komma in och påverka ännu tidigare, säger Irja Löfberg.

Och barnen på Bläseboskolan verkar gilla sina bokpåsar. I alla Yusuf, 6 år.
– Det var roligt, och det ska bli roligt att lära sig läsa och skriva. Den här boken var finast för den har silver här, säger han och pekar på ”Pardis Moradi är här” av Ebba Berg och Carl Flint.