Spelare läser och pratar om böcker. Den svenska fotbollssäsongen väcks ur sin vintervila på söndag. Då blir det fotbollsfest med quiz-derby mellan Gais och Blåvitt, Fifa-spel och mycket annat – inne på Stadsbiblioteket!

– Från IFK Göteborg kommer Jacob Johansson och nyförvärvet Tom Pettersson och från Gais kommer Malcolm Moenza för att svara på fobollsrelaterade quiz-frågor, med stöd från sina fans i publiken, säger Michael Gates Carlsson.

Han ingår i en projektgrupp från Kulturverkstan som satt ihop eventet, döpt till ”Förläng säsongen”. Tanken är att visa alla fotbollsälskare hur mycket Stadsbiblioteket har att erbjuda dem.

Rikt utbud på biblioteket
– Biblioteket är en guldgruva för den fotbollsintresserade. Här finns ett rikt utbud av filmer, böcker, magasin, musik och tv-spel som gör att man faktiskt kan förlänga säsongen här, säger Michael Gates Carlsson.

Eventet börjar på söndag kl 15 i bibliotekets nya Trappscen och pågår i en och en halv timme:

– Fotbollsmagasinet Offsides chefredaktör Anders Bengtsson delar med sig av upplevelser och minnen från livet som fotbollsreporter.

— Marcus Priftis, författaren till böcker som ”Gå på djupet” och ”Det otäcka könet”, står på scen, liksom serietecknaren och manusförfattaren Johan Unenge.

Gratisböcker och lästips
– Johan Unenge är läscoach för Paus – du och en bok, Kulturrådets lässatsning på idrotten, och ska prata om läsning i relation till sportutövande, säger Michael Gates Carlsson.

— Förre IFK-spelaren Philip Haglund berättar om fantasins kraft i böckerna och på fotbollsplanen.

— Som avslutning utmanar Malcolm Moenza från Gais besökarna i att spela fotbollsspelet Fifa15.

Dessutom bjuder biblioteket på boktips, delar ut gratisböcker och ger en guidad tur i de nyrenoverade lokalerna.

Nya grupper
Konferencier och quiz-master är Öis-speakern Pontus Forslund.

Från Stadsbibliotekets sida hoppas man kunna locka nya läsargrupper, till exempel unga killar som ännu inte upptäckt läsandets spänning.

– Vi vill visa upp bibliotekets potential att stimulera intresse och passion genom läsning, säger Michael Gates Carlsson.

– Men det vi framför allt vill uppnå är ett intressant fotbollsevent. Att vi får supportrarna att känna att biblioteket är deras arena också.

”Förläng säsongen” är ett arrangemang i samverkan mellan Kulturverkstan, internationell kulturprojektledning, och Stadsbiblioteket i Göteborg.