Föreläsningar, poesi och musik. “Framtidstro - fred, frihet och demokrati” är temat på Fredsdagen den 8 maj i Göteborg. Programmet med föreläsningar, poesi och musik sänds på Facebook från Domkyrkan. Två utställningar visas på Domkyrkoplan och i Domkyrkan.
– Dagen har blivit ett sätt att samlas runt demokrati, yttrandefrihet och fred, för att det som hänt inte ska hända igen, säger Maria Bergius, präst i Göteborgs domkyrkoförsamling och med i arrangörsgruppen.
Fredsdagen 8 maj firas till minne av andra världskrigets slut. Göteborgs domkyrkoförsamling, Jonsereds herrgårdar Göteborgs universitet, Judiska församlingen och Göteborgs stift har uppmärksammat dagen sedan 2015 i olika omfattning.
– Jag skulle tro att årets satsning är den största hittills och en anledning är covid-19. Pandemin har gjort det viktigt att se till att det finns något på plats som man kan gå och titta på utan att massa människor behöver samlas samtidigt. Likadant med sändningen på Facebook som gör att programmet blir tillgängligt för en större publik, säger Maria Bergius.
Två utställningar
En tredimensionell berättelse i förändring av Jan Matson.
I år blir det två utställningar som visas mellan den 3 och 23 maj. “Motstånd” heter den som visas på Domkyrkoplan och den kommer från Forum för levande historia.
– Den fokuserar på människor som stod emot det nazityska våldet och terrorn på olika sätt och på olika platser, en del svenska och en del i Europa. Utställningen sätter fokus på att vanliga människor också kan agera och att de gjort det.
Att våga tala om odemokratiska strömningar
– Man kan se en variant av utställningen på Forum för levande historias hemsida och den avslutas med “Vad skulle du ha gjort?”. Vi behöver hela tiden ställa oss den frågan.
På Domkyrkoplan finns också mobila verk som hänger från två av de stora träden. De är kopplade till utställningen “Regler, aktivism och verk” i Domkyrkan där en grupp konstnärer ställer ut.
– Det handlar om de odemokratiska strömningarna, hur bemöter man det, hur vågar man tala och hur vågar man uttrycka sig. Det är mycket av det som vi vill fokusera på just i år.
Program sänds på Facebook
Den 8 maj sänds ett program med föreläsningar, poesi och musik på temat “Framtidstro – fred, frihet och demokrati” på Facebook.
– De medverkande kommer att fokusera på yttrandefrihet och demokrati och hur man hanterar det i dag. Det är många som på något sätt får betala priset för att tala ut. Hoten och konsekvenserna för att tala om människovärde har blivit allt tydligare och därför är det viktigt att sätta fokus på det, säger Maria Bergius.
Skolelever i Göteborg bjuds in i vanlig ordning in för att se utställningarna som det finns en samtalsguide till. Fredsdagen arrangeras av Jonsereds herrgård Göteborgs universitet, Judiska församlingen i Göteborg, Svenska kyrkan: Göteborgs domkyrkoförsamling och Kultursamverkan Göteborgs stift, Sensus studieförbund, Stiftelsen Torgny Segerstedts minne, Medieakademin och Innerstaden Göteborg, med stöd av Levande historia, Göteborgs Stad.
Bild från Björn Perborgs animation.