Många extra aktiviteter. På lördag 28 januari hålls Simkunnighetens Dag för att vända trenden med minskad simkunnighet i Sverige. Det är fri entré till tre av Göteborgs badhallar, med många extra aktiviteter.

– Hos oss kommer man att kunna göra simtestet Vattenprovet och så har vi en tipspromenad med vinster, säger Eric Johansson, teamledare i Kärra simhall.

– Vi har flera andra aktiviteter som pågår under dagen. Vi kommer att vara välbesökta som det är och vågar inte arrangera mer än så i trängseln.

Hjärt-lung-räddning i Lundbybadet
Även i Lundbybadet kan man testa sin simkunnighet och tävla i tipspromenad. Dessutom kan barnen få lära sig grunderna i hjärt- och lungräddning.

– Vi har en del egna aktiviteter inom livräddning också, som att simma med livboj och plocka upp saker från botten, berättar Tobias Persson, badvärd i Lundbybadet.

Här ordnas också drop in-simskola två gånger under lördagen, så att föräldrar kan låta sina barnen få känna på hur det är att gå i simskola.

I Rannebergsbadet blir det också extra aktiviteter, förutom Vattenprovet och tipspromenad.

”Aldrig för sent att lära sig simma”
– Vi visar livräddning, man får lära sig hur man använder en livboj. Och så kör vi basketkast i vattnet, fiskedamm och simning 25 meter på tid, säger Damir Osmanovic, badvärd i Rannebergsbadet.

Bakom Simkunnighetens dag den 28 januari står Svenska Simförbundet och Badmästarförbundet, på temat ”Det är aldrig för sent att lära sig simma!”

Enligt Simförbundets statistik från landets skolor har simkunnigheten dalat från cirka 90 procent i början av 80-talet till cirka 70 procent på senare år.