Unik utställning öppnar till helgen. Göteborgs Konstmuseum blir först i Sverige med att ställa ut verk av det mexikanska konstnärsparet Frida Kahlo och Diego Rivera tillsammans. Utställningen invigs söndag 23 oktober.

I konstvärlden finns många exempel på begåvade kvinnliga konstnärer som hamnat i skymundan av sina framgångsrika äkta män. Här är det tvärtom, för en gångs skull. Frida Kahlos stjärnstatus har gjort att Diego Rivera – trots att han var framgångsrik under sin levnad – hamnat i skuggan av sin hustrus internationella lyskraft.

Frida Kahlo (1907–1954) är idag en av världens mest uppmärksammade konstnärer. Mest kända är hennes självporträtt men hennes konstnärskap handlar lika mycket om politik och nationell identitet, mångkultur och feminism.

Diego Rivera (1886–1957) lämnade efter sig en mycket stor konstnärlig produktion i många olika material och tekniker. Han blev främst uppmärksammad som muralmålare, med stora uppdrag i Mexiko och USA, bland annat Rockefeller Center och Detroit Institute of Arts.

Levde ett dramatiskt liv
Det äkta paret levde ett dramatiskt liv, som har gett upphov till många myter, böcker och filmer. Bland annat har deras liv dokumenterats av fotografer som Nickolas Murray, Lucienne Bloch och Martin Munkacsi.

Verken som ställs ut i Göteborg tillhör Jacques and Natasha Gelman Collection of Mexican Art. Samlingen innehåller 300 verk och grundades av filmproducenten Jacques Gelman och hans hustru Natasha.

Vernissage är på söndag 23 oktober, då utställningen invigs av Luis Enrique Franco, Chargé d´affaires vid Mexikos ambassad i Sverige.

Utställningen pågår till 22 januari 2012. Den genomförs med stöd från Västra Götalandsregionen, som har ett omfattande kulturutbyte med Mexiko. Huvudsponsor är Sten A Olssons Stiftelse för forskning och kultur.

6F3C.jpg

Self-portrait as Tehuana av Frida Kahlo. Bild: Göteborgs Konstmuseum