”Har nått många unga på kort tid”. Frilagret – Göteborgs kulturhus för unga – fyller fem år och bjuder in till fest tisdag 29 augusti. Programmet bjuder på framträdanden av tidigare arrangörer och ett panelsamtal om Göteborgs Kulturliv.

Frilagret, som öppnade 2012 i bottenvåningen på Lagerhuset en bit från Järntorget, vänder sig till unga mellan 13 och 30 år. De unga får gratis tillgång till lokaler och teknik för sina idéer och projekt. Hittills har 1 816 event arrangerats av unga från Göteborg med omnejd. Det handlar om allt från garnhelg och modevisningar till demokratidagar, DJ-workshops och breakdance battles.

– Jag är mest nöjd med att vi har nått så många unga på så kort tid. Och att vi har en representation från samtliga stadsdelar, att det inte bara är en plats för dem som bor i närheten, säger Emma Brattgård, tf enhetschef på Frilagret.

Använt ambassadörer
För att sprida vad Frilagret är har man använt sig av unga ambassadörer under åren. De har åkt runt till bland annat fritidsgårdar och skolor i staden för att prata om verksamheten och ha fingret i luften för vad som är aktuellt.

– Jag tycker att verksamheten överensstämmer med vad vi såg i den dialog med stadens unga som gjordes innan Frilagret öppnade. En dynamisk verksamhet där ungas röster tar plats. Men nu kommer nästa fas – hur ska vi utvecklas? Det kommer vi att ha en dialog om med målgruppen, säger Emma Brattgård.

Emma Brattgård tror att Frilagret kommer att titta över hur de kan sänka trösklarna ytterligare för hur unga kan komma in i verksamheten.

– Det är lättare för de med stort driv och lång framförhållning att ta plats. Men kanske behöver vi underlätta mer för spontanitet, säger hon.

Improvisationsteater och musik
Femårsfesten tisdag 29 augusti startar klockan 16.30 och firas med gamla och nya arrangörer, besökare och andra intresserade. Det blir improvisationsteater, dans, musik och spoken word. Det blir också ett panelsamtal där kulturutövare och politiker ger sin syn på Göteborgs kulturliv och de utmaningar och möjligheter som finns.