En chans att förverkliga sina idéer. I höst startar Frilagret inkubatorprogrammet Frikubator som vänder sig till kulturutövare och kulturentreprenörer mellan 16 och 24 år. Under tio söndagar guidas deltagarna i konsten att göra projektbeskrivningar och söka finansiering. Sista ansökningsdag till Frikubator är 16 september.

– Många har en bra idé men vet inte hur de ska komma vidare. Här får de hjälp att utveckla sitt projekt, bolla sina idéer med andra och få tips om var man kan söka pengar för att realisera projektet, säger Johan Westergren, projektledare för Frikubator.

Själva idén med kulturhuset Frilagret är att ge utrymme för ungas egna initiativ. Frikubator kan ses som en fördjupning av det arbetssättet.

Individuellt och tillsammans
Programmet består av föreläsningar, workshops och individuell handledning. Deltagarna får bland annat lära sig att skriva en projektbeskrivning, göra en budget och vart man kan vända sig för att finansiera sitt projekt. Tanken är att man ska jobba med sitt projekt både individuellt och tillsammans med övriga deltagare.

– Det som skiljer oss från andra inkubatorprogram är dels att vi vänder oss till en yngre målgrupp, men också att vi har en tydlig inriktning inom kultur och kreativa näringar, säger Johan Westergren.

Tio söndagar under hösten
Frikubator pågår under tio söndagar under hösten. För att kunna söka ska man vara mellan 16 och 24 år och ha en idé för ett kulturellt, konstnärligt eller socialt projekt.

– Eftersom det är första gången vi kör programmet har vi inte satt någon absolut gräns för antalet platser. Men vi tänker oss upp till 20 deltagare, säger Johan Westergren.

”Vill gärna ha andras tips”
Samir Cliff Gadré har redan bestämt sig för att söka. Han driver en träningslokal för parkour.

– Jag gillar att man kan inspireras av varandra. Allt jag kan om att driva projekt har jag lärt mig själv, men jag vill gärna ha andras tips för att förbättra mitt sätt att arbeta. Att man får coaching låter också bra, säger han.