Fritidspedagogen och MiniMix−grundare Mohammad Ali.

Tog emot utmärkelse på Avicii arena. Fritidsgården MiniMix i Hammarkullen är den första mottagaren av ett nyinstiftat pris i Tim Berglings namn till personer eller organisationer som gör skillnad för unga. I ett fullsatt Avicii arena tog fritidspedagogen och MiniMix−grundare Mohammad Ali emot utmärkelsen och en prissumma på 50 000 kronor. Hur kändes det?

− I vanliga fall har jag lätt för att prata inför folk men det var jättenervöst att stå framför 10 000 personer. Vi visste att vårt arbete skulle uppmärksammas men det var bara några timmar innan som vi fick reda på att vi skulle få det här priset. Jag är tacksam över att jag hade med mig min kollega Abdikarim Said Farah. Och tre av våra barn från MiniMix − de gjorde succé!

Varför tror du att ni fick priset?

− För att vi faktiskt skapar skillnad för många barn och deras föräldrar i Hammarkullen. Jag fick idéen till MiniMix när jag såg min 10−åriga lillebror dra omkring på torget där det finns många dåliga förebilder. Då insåg jag att det kan vara för sent att vända en utveckling när barnen börjat högstadiet. Vi måste fånga dem redan på mellanstadiet. 2016 startade vi fritidsgården MiniMax för 10–12 åringar.

Hur arbetar ni med barnen?

− Vi arbetar områdesbaserat och relationsbaserat. Det betyder att vi som jobbar här bor i området själva. Vi försöker vara goda förebilder och skapa relationer med barnen. På det sättet kan vi prata med dem om allt, saker som händer i värden eller varför FN−dagen och internationella kvinnodagen finns. Vi pratar om värderingar, rättigheter och skyldigheter. Vi pratar känslor och mansnormer med killarna. Vår verksamhet är inspirerad av Mixgårdens långa historia av framgångsrik socialt arbete för ungdomar här i Hammarkullen.

På vilket sätt?

 − Genom att just arbeta relationsrelaterat och vara bra förebilder. Det finns ingen anledning att uppfinna hjulet igen. Vi kör old school. Här finns till exempel inget Playstation men pingisbord och biljardbord – för det skapar bättre förutsättningar att lära känna barnen och prata med dem. Vi kommer aldrig med färdiga lösningar. Istället ställer vi frågor och får dem att själva formulera vad som är problemet och hur de kan hitta lösningen. Det måste komma från dem själva för att det ska göra skillnad.

Vad är resultat av ert arbete?

− Att vi hjälper föräldrarna i deras svåra arbete att uppfostra barnen. Hos oss utvecklar barnen grundläggande värderingar och verktyg att hantera relationer.

Vad betyder det att ert arbete uppmärksammas på det här sättet?

 – Det är jätteviktigt för alla. Barnen blir superglada, vi som arbetar här känner oss stärkta och inspirerade och föräldrarnas förtroende växer. De barn som var med från starten och som nu är 16-17 år tycker att det är supercoolt att deras gamla fritidspedagog står på Avicii arena och att de var med och formade det här. Vi jobbar emot många fördomar, tjänstemän och regelverk. Kanske priset gör det lättare för oss att få pengar till verksamheten och kanske kan det inspirera andra att starta ett MiniMix i deras område.