Utställning med ny konstform. Broderi kan vara så mycket mer än stickor, tråd och garn. På lördag 14 april öppnar Frölunda kulturhus en utställning med broderier av 14 textilhantverkare. Även besökarna kan få bidra med några stygn.

Textila äventyr heter utställningen som kretsar kring fritt broderi. Och då är man långt borta från träramar och stramaljdukar med förtryckta mönster.

– Ja, fritt broderi är raka motsatsen, säger Britta Andersson på Frölunda kulturhus.

– Kanske broderar man bara några stygn, sedan använder man alla tänkbara material och metoder. Jag tror att det finns ett ökat intresse för det egna skapandet idag.

70-tal broderier
De 14 som ställer ut är en fritt sammansatt grupp textilkonstnärer och textilhantverkare. Flera av dem är medlemmar i Täcklebo Broderiakademi. Till utställningen har de lämnat in ett 70-tal fria broderier.

– De är fantastiska konstverk allihop, säger Britta Andersson.

– Tyvärr får den textila konsten ganska litet utrymme idag. Här kan vi se det gamla hantverket och kunnandet i ny tappning, eftersom fritt broderi är en konstform som hela tiden utvecklas

– Vi vill ta broderiet till nya höjder, säger Ewa-Christine Stenport, en av deltagarna.

– Det som styr oss i våra arbeten är nyfikenheten, inte bundna mönster. Vi vill visa de ädla teknikerna på ett nytt sätt.

Blandning av olika tekniker
Här blandas fritt broderi med andra tekniker som collage, lappteknik och mixed media. Och dukar och garn blandas fritt med papper, akvarell, smycken, foto och återbruk – allt som går att använda.

Britta Andersson berättar att Frölunda kulturhus på måndagarna har välbesökta kafékvällar med stickning, broderier och annat handarbete.

– Det är en ganska stor trupp som kommer på de kvällarna. De handarbetar, tipsar varandra och jobbar tillsammans.

– Vi lever i ett snabbt och konsumistiskt samhälle. Jag tror att det är viktigt för många att få tillfälle att reflektera och kunna sjunka in i något skapande. Och kanske själv bli överraskad av resultatet, säger Britta Andersson.

Workshops med handledare
I utställningen kommer det också att finnas ett pågående broderi i större format. Här kan besökaren sitta ner och bidra med sina egna stygn. Dessutom anordnas workshops, där den som är intresserad kan botanisera och arbeta med professionella handledare.

Medverkande i utställningen är Ewa-Christine Stenport, Gunnel Svensson, Anita Rådberg, Zdenka Kalisky, Ulla Wiklund, Irene Hörnberg, Ann Carlberg, Berit Nordström, Kerstin Larsson, Agneta Linder, Bojan Walfridsson, Barbro Herloff, Kerstin Melander och Eva Hillberg.

Utställningen öppnar kl 13 lördag 14 april och pågår till och med söndag 13 maj.

65C.jpg