Progressiv rock, körsång och festliga jubileumsbakelser. Men också tid för samtal och tankar om kulturhusens roll i samhället. Det är något av vad som står på programmet när Frölunda kulturhus fyller 30 år och bjuder in till tre dagar långt firande.

Födelsedagsfirandet på Frölunda kulturhus startar fredagen den 26 mars. Först ut är en konsert med Stockholmsbandet Trettioåriga kriget. Ett progressivt rockband som släppte fem album under 1970-talet och som sedan har gjort comeback under 2000-talet.

− Vi tyckte det kunde vara kul att börja firandet med dem på fredagen. Inte minst med tanke på det roliga och lite passande namnet, säger Annika Perfjell på Frölunda kulturhus.

Bredd i jubileumsprogrammet

4A22.jpg
Efter det fortsätter festligheterna under hela lördagen och söndagen. Främst står olika sorters musikunderhållning på programmet, med körer och jazzkvartetter, men det blir också frågesport och prova-på-aktiviteter inom musik, dans och drama.

Dessutom är det billigare att bada och fri återlämning i biblioteket.

Avstamp inför framtiden

På söndagen arrangeras ett samtal på temat ”Kulturhus till vad och för vem?”, med bland annat tidigare kultur- och utbildningsministern Bengt Göransson i panelen.

− Även om vi firar 30 år har vi den här gången valt att inte fokusera på det som har varit, utan rikta oss mer framåt och ta avstamp inför det som ska komma. En sak som dock blickar bakåt är en utställning med gamla vykort från Frölunda, säger Annika Perfjell.

Upplevelser för barnen

581E.jpg
För den som vill gå på utställning öppnar även en upplevelseutställning för barn om skogen.

− Utställningen har vernissage på lördag och pågår till maj. Förra gången vi gjorde en upplevelseutställning blev den väldigt populär, säger Annika Perfjell.

Trappan byggs om

Frölunda kulturhus har under sina 30 år varit i ständig förändring. Verksamheter har lagts till och dragits ifrån. Största ombyggnaden hittills gjordes i början av 2000-talet, då bland annat en ny utställningshall tillkom och huset handikappanpassades.

Nästa förändring är att bygga om trappan och knyta samman entréområdet med spårvagnshållplats och Frölunda Torg. Pengar är beviljade och byggstart under planering.

7F60.jpg

Så här såg Glasberget ut i juni 1955 innan bostäder, Frölunda Torg och Frölunda Kulturhus fanns. I bakgrunden syns Frölunda kyrka. Foto: Allan T Nilsson

6CD8.jpg

Arkitekt John Snis fick uppdraget att bygga kulturhuset. Transparens och tillgänglighet var viktiga ledord i tanken vid bygget. Tanken var att kulturhuset skulle lysa som en lanterna på Glasberget.