På tisdag 1 december är det Världsaidsdagen över hela världen. Men redan på söndag ordnar Afrikagrupperna och Frölunda Kulturhus en stödgala för hiv- och aidsdrabbade i Afrika.

Idag lever 33 miljoner människor med hiv. Två tredjedelar av dem bor söder om Sahara i Afrika och de flesta är kvinnor.

Mångårigt samarbete med södra Afrika

Afrikagrupperna stödjer verksamheter som förbättrar livet för de drabbade och dess familjer, till exempel förebyggande hälsovård, tillgång till bromsmediciner och kampanjer mot diskriminering.

– Frölunda Kulturhus har sedan många år samarbete med södra Afrika. Och ju fler vi är som går samman för att lindra effekterna för de drabbade, desto bättre är det, säger Linnea Åhlander, kulturproducent på Frölunda kulturhus.

Entréavgiften går till Afrikagrupperna

Det kostar 80 kronor att gå in.

– Alla artister ställer upp gratis, vilket jag tycker är fantastiskt. Det gör att pengarna kan gå oavkortat till Afrikagrupperna, så jag hoppas det kommer mycket folk, säger Linnea Åhlander.

Pontus Edmar är konferencier för galan där de medverkande är Gugges Enmanna som spelar ruffig country-blues, Vildrosbarn, en singer/songwriterduo med popsväng och ballader, Gerald Jood som har soul och jazz från Sydafrika på repertoaren samt Xenia Kriisin som framför jazzig alternativpop där vardagshändelser är främsta inspirationskällan.

Stöd- och solidaritetsgalan hålls i Stora salen på kulturhuset och börjar kl 15.