Frölunda kulturhus visar filmer från Mozambique i veckan, med fint besök som presentatör: Fotografen, regissören och producenten Camilo de Sousa, tidigare frihetskämpe i kampen mot kolonialmakten Portugal.

Camilo de Sousa är 57 år och har arbetat som grafisk formgivare, fotojournalist, reporter, regissör och producent i Mozambique.

I början på 70-talet levde han som politisk flykting i Belgien men reste 1973 till Tanzania, där han deltog i kampen för ett självständigt Mozambique.

Efter självständigheten 1975 arbetade han med sociala projekt och började sedan på det nationella filminstitutet där han blev chef för produktionen.

Prisbelönad filmproducent

Han är vice ordförande i ” The Mozambican Association of film makers”. Han har producerat och regisserat dussintals filmer som har vunnit priser runt om i världen.

Nu kommer han alltså till Frölunda kulturhus och på onsdagskvällen blir det specialvisningar av fem filmer av Isabel Noronha och Vivian Altman, filmer som Camilo de Sousa själv producerat.

En handlar om farmor Elisa som får ta hand om sina 14 barnbarn sedan hennes son och hans åtta fruar har dött av aids.

En annan film, ”Salina”, visar hur barn och ungdomar, utan pengar och med ytterst lite information, lämnar tryggheten i hemmet för att söka efter ett bättre liv för sig själva och sin familj.

Dokumentärer från Mozambique

På torsdagskvällen visas ytterligare två dokumentärer med Camilo de Sousa som presentatör. Den första handlar om Grande Hotel i staden Beira. Med sina 350 rum och lyxiga sviter var det en gång största hotellet i Mozambique.

Sedan självständigheten 1975 har det förfallit och har varken elektricitet eller rinnande vatten. Där bor idag 3500 personer. Några av dem har bott där i 20 år, många är flyktingar från andra afrikanska länder.

Den andra filmen handlar om Ihla dos Espiritos, en liten ö i Indiska oceanen, där sjöfarare från öst och väst gjort uppehåll och som spelar en nyckelroll i Mozambiques historia.

På onsdagen börjar filmvisningarna kl 18 och på torsdagen kl 18.30. Filmerna är textade på engelska och det är fri entré.