"Läsning kan bygga gemenskap". Frölunda bibliotek har startat projektet Frölunda och Tynnered läser. “Vi kallar det för bibliotekets största bokcirkel och vi hoppas att så många som möjligt i vårt närområde ska läsa samma bok och prata om den”, säger Meta Hammenberg, verksamhetsutvecklare på Frölunda bibliotek.

Göteborgs Stad har tagit fram en läsfrämjande plan för att lyfta läsningen för alla. Läsprojektet i Frölunda och Tynnered togs fram innan planen var klar, men faller väl in.

– Vi har tittat på något som kallas för “One book, one community”. Ingången är att läsning är något som kan bygga gemenskap och skapa sociala relationer.

För unga och vuxna

Boken som så många som möjligt ska läsa heter En ö i havet av Annika Thor. Utgångspunkten vid val av bok var att författaren skulle vara från Göteborg, boken skulle utspela sig i Göteborg och kunna läsas av både barn, ungdomar och vuxna. Den finns även i lättläst version.

– Vi har köpt in många exemplar som kommer att lånas ut och det finns också bokcirkelkassar med flera böcker för dem som vill starta en läsecirkel. Vi kommer också att lägga böcker i caféet på Frölunda kulturhus. I dem står det läs, samtala, ge vidare. De böckerna får leva sitt eget liv genom olika läsare.

För yngre barn

Frölunda bibliotek vill även få med yngre barn i projektet. Därför går det välja två andra böcker: Systern från havet av Ulf Stark och Stina Wirsén samt Pudlar och pommes av Pija Lindenbaum.

– En ö i havet handlar om två systrar som är tvungna att fly från Wien precis innan andra världskriget bryter ut. De kommer till Göteborg och blir placerade på en skärgårdsö. Vad innebär det att lämna sitt land, hitta ett nytt hem och lära sig ett nytt språk?

De två andra böckerna har samma tema; att komma till en ny plats. Systern från havet handlar om finska krigsbarn som kommer till Sverige under andra världskriget. Pudlar och pommes handlar om hundar som måste lämna sin ö och flytta till ett annat ställe.

Samarbete för att nå ut

Läsprojektet sker i samarbete med andra verksamheter och föreningar för att nå ut och möta fler. Det är också något som ingår i läsfrämjandeplanen.

– Att finnas där människor lever sina liv, att de ska kunna möta boken, läsningen och litteraturen på nya platser och inte bara i biblioteket och skolan.

 Barn och äldre möts

Det blir en del aktiviteter under året. Till exempel ska elever i årskurs 5 på Frölundaskolan och en grupp äldre på en träffpunkt läsa boken för att sedan träffas.

– Det blir ett generationsmöte där de kan dela sina läsupplevelser och så får de träffa författaren Annika Thor, säger Meta Hammenberg.

Presenteras på Världsbokdagen

Det är kick off för läsprojektet på Världsbokdagen den 23 april på Frölunda bibliotek klockan 14-16. Då blir det även en musikföreställning med musik från hela världen. Projektet presenteras också på Communityskolan i Tynnered den 26 april klockan 17-18.  Frölunda och Tynnered läser har fått 20 000 kronor i bidrag från förvaltningen för kulturstöd på Västra Götalandsregionens kulturavdelning.