Vinnare fick se starten till havs. ”Det är once in a lifetime”, ”Som en tidig julafton”. Entusiasmen gick inte att ta miste på när 20 glada göteborgare fick följa starten på sista etappen av Volvo Ocean Race från en båt utanför Älvsborgs fästning.

Ingemar JohanssonDe 20 hade alla skickat in rätt svar och en motivering till varför just de skulle få följa med på en båttur och se starten på världskappstävlingen i tidningen Vårt Göteborgs tävling.

Det blev en härlig blandning av seglingsentusiaster och de som ville ha ett litet äventyr som klev ombord på Stenabåten ett par timmar innan startskottet.

Susanna Petrén har följt tävlingen sen hon var liten. Nu ville hon göra ett ordentligt försök att komma med och skrev ihop en rimmad vers.
– Och tänk det funkade. Jag har följt årets tävling dagligen sedan de startade i oktober. Det är stort och superkul att få vara med när sista etappen sticker i väg, säger Susanna Petrén.

Ett litet äventyr
Andra deltagare, som Roy Hanson, var minst lika intresserade av själva båtturen. Den skulle nämligen ha ägt rum på försvarets skonert Gladan. Men de planerna stoppades då hon ligger i hamn för reparation. Det blev en Stenabåt istället.
Elisabeth Schelin
– Min dotter har seglat Gladan, och nu skulle jag också få chansen. Men det här är också bra och ett litet äventyr som livar upp. Jag gillar att det händer mycket såna här arrangemang i stan, säger han.

Planer för stadsutveckling
Med på resan var också Henrik Markhede från stadsbyggnadskontoret. I takt med att båten gled ut genom hamninloppet berättade han om stadens planer och allt spännande som kommer att hända i centrala Göteborg och längs älvstränderna.

– Göteborg ska växa med 125 000 personer fram till år 2035. Hälften av dem kommer att bo i det här området.

Marianne Larsson
Han berättade bland annat om planerna för Frihamnen, Backaplan, Masthuggstorget och Skeppsbron och de utmaningar som staden står inför så att boendemiljön blir hållbar för både människor och miljö – och avslutade med en uppamning.

– Engagera er i stadsbyggnad och hur framtidens stad ska bli!

Bästa utsikt och vägledning
Därefter var det dags för själva segeltävlingen. Från Stenabåtens övre däck fick deltagarna bästa utsikten och inte minst bästa vägledning. Segellegandaren Roger Nilsson, som själv seglat flera Withbreadtävlingar och Volvo Ocean Race, var på plats för att berätta om tävlingen och hur den går till.

Den hårda vinden och skummet som yrde gav den rätta känslan när starten gick klockan 14.

– Jätteroligt att få vara så nära båtarna och se dem i aktion här ute på havet, sa Åsa Brunbäck.

Glada seglare

Åsa Brunbäck, Susanna Petrén och Roy Hansson – tre av vinnarna av Vårt Göteborgs tävling.

Seglare