Teater, dans, film, fest och familjekonsert. Årets sverigefinska vecka den 21 till 28 februari bjuder på ett fullmatat program med fokus på finsk kultur med film, musik, poesi och mat runt om i Göteborg. På filmduken visas band annat berättelsen om sångaren Olavi Virta och Okänd soldat baserad på Väinö Linnas roman.

Göteborgs Stads kalendarium: Sverigefinska veckan

Det finns bland annat möjlighet att se en uppsättning av Franz Kafkas ”Förvandlingen” i tolkning av den Finlandssvenske dansaren, koreografen och regissören Carl Knif. Det är ett gästspel från Svenska teatern i Helsingfors som visas på Stora teatern den 21 februari.

I Tuve bibliotek bjuds det på familjekonsert med Vastarannan Siili, som består av duon Soiva Siili och kuplettpopparen Jukka Takalo. Trion har rest världens runt och spelat på finskspråkiga skolor och förskolor. 22 februari är det alltså dags för Göteborg.

Festdag på Stora teatern
Stora teatern är plats för firande på den officiella Sverigefinska festdagen på söndag 24 februari. Då bjuds det på barnteater om resan till Finlands självständighet, Sveriges Radio gästar med podden ”Finnjävlar” och bandet Surunmaa spelar barroom blues och toner från Tornedalen.

Journalisten Inkeri Lamér berättar om ”Finnarna i Göteborg” och visar bilder med fokus på 1960- och 1970-talen, Lundby bibliotek den 26 februari.

På Bio Roy finns möjlighet till två filmupplevelser. Den 22 februari visas den fulla versionen av ”Okänd soldat”, Väinö Linnas klassiska berättelse om det så kallade fortsättningskriget mellan Finland och Sovjetunionen 1941–1944. Den 21 och 25 februari visas ”Olavi Virta – En oförglömlig röst” som berättar om en av Finlands mest framgångsrika sångare.

Tango och folkmusik
Veckan avslutas med att Kalevaladagen firas på Göteborgs Stadsbibliotek den 28 februari. Då spelar Anna Heikkinen och Längtans kapell finsk tango och folkmusik och Anna berättar om sin identitet och sina finska rötter.

Det här ett axplock av aktiviteter under Sverigefinska veckan. I länken nedan finns ett fullständigt program och exakta tider för evenemangen. Använd annars sökorden ”Sverigefinska veckan” eller ”Ruotsinsuomalainen viikko” i kalendariet.