Bibliotek nav i satsningen. Simträning och spökhäng – eller varför inte skräpshow i Frölunda kulturhus? Under höstlovet arrangeras det mängder med aktiviteter runt om i Göteborg och det lär finnas något för alla åldrar.

Vecka 44 är det ledigt från skolan för alla barn i staden. Då finns det gott om saker att hitta på.
Ta en titt i Göteborgs Stads kalendarium. Där finns säkert något för alla. Även i år sammanfaller läslovet med halloween – och det märks också på utbudet av aktiviteter. Det är framför allt på stadens bibliotek och museer som de allra flesta aktiviteterna hålls.

I Askim, Frölunda och Högsbo innehåller årets läslovssatsning en stor blandning av aktiviteter.

– Vi hoppas att det ska finnas något för alla. En del är på skräcktemat, men det finns mycket annat också, säger Anna Carin Svedstam, som är samordnare för läslovsaktiviteterna på biblioteken i Askim, Frölunda och Högsbo.

Ringaren i Notre Dame
Hon tipsar om familjeföreställningen Ringaren i Notre Dame, som sätts upp 31 oktober och 1 november där det är fri entré. Dessutom arrangeras spökhäng där besökarna själva får berätta läskiga historier.

– Publiken får gärna klä sig spöklikt! Ringaren i Notre Dame är roligt att erbjuda till barn för det är en klassiker och spelas ju på Göteborgsoperan också. Spökhänget gjorde vi i somras och det var väldigt uppskattat då också. Barnen ville aldrig sluta berätta. Vi hoppas att det blir lika populärt denna gång också.

Måndag 29 oktober startar veckan med spöksagostund och högläsning för de mellan tre och sex år. Det behövs ingen föranmälan för att lyssna på de rysliga sagorna om spöken, häxor och troll, och det är helt gratis.

Simträning och magi
I Frölunda kulturhus blir det föreställning i Stora salen för alla mellan fem och tolv år. Den stora skräpshowen tar på ett lekfullt och musikaliskt sätt upp de stora miljöproblemen med skräp både på land och till havs. Vattenmannen har med sig sitt allra senaste experiment där han ska trolla bort sin plasthäst – utan ett spår. Speed hjälper till och vet allt om skräphantering. Entré kostar 60 kronor.

I samma byggnad men i simbassängen erbjuds det intensivsimskola för de som kan simma 200 meter och 50 meter ryggsim och som går i årskurs 3-6. Måndag till fredag under höstlovsveckan hålls det fem lektioner av simlärare från Simlyftet. Anmälan sker före 24 oktober till Frölundabadet.

För den som är sugen på lite magi och som är mellan nio och tolv år kan man kliva in i en annan värld i två timmar på Torslanda bibliotek och försöka hjälpa till att lösa gåtor och mysterier. Föranmälan görs till biblioteket.

Ungdomar mellan tolv och 15 år är välkomna på kreativ workshop för musikintresserade nybörjare. Emelie Odelberg och Niki Yrla, som tillsammans bildar technoduon FX-Ray, lär ut grunderna för att producera, spela in och skriva musik. Inga förkunskaper krävs.

Allt detta och mycket mer finns att läsa om Göteborgs Stads kalendarium. Som filmvisningar, pysselbuffé i Majorna, hemligt höstlov i Biskopsgården, danceoke i Härlanda, piratberättelse på Stadsmuseet och skattjakt i Hammarkullen. För att nämna en del.