Föreläsningar, visningar och familjeaktiviteter. Hösten på Göteborgs stadsmuseum bjuder på föreläsningar, guidade visningar och familjeaktiviteter. Det blir också extra många visningar av museilägenheterna i Haga.

Programmet för hösten på Göteborgs stadsmuseum har släppts. På onsdagarna blir det föreläsningar med fokus på mode- och kvinnohistoria. Inspirationen kommer från utställningen om Augusta Lundin – Sveriges första modehus. Philip Warkander som är lektor i modevetenskap föreläser om Augusta Lundins inverkan på svenskt mode både då och nu. Det går också att lära sig om flickscouterna, Ellen Keys och Selma Lagerlöfs brevväxling och om kvinnoolympiaden i Göteborg 1926.

Mian Lodalen föreläser om förbjuden kärlek på Queera onsdagar utifrån sina böcker Lesbiska ligan: en sann kriminalhistoria (2021) och Lisa och Lilly – en sann kärlekshistoria (2020).  Foto: Elisabeth Ohlson

Queera onsdagar

Mian Lodalen är först ut på Stadsmuseets Queera onsdagar i höst. Hon föreläser om osynliga relationer och förbjuden lesbisk kärlek. Under säsongen blir det också  livepodd med Heteroakuten och en workshop med Status queer som handlar om normbrytande liv genom historien. Workshopen är på engelska.

Familjedag i Lilla Änggården

Det blir extra många visningar av museilägenheterna i Haga i höst. Byggnadsvård Nääs gästar de historiska arbetarhemmen i november och då kan alla som är intresserade av byggnadshistorisk ställa frågor om renovering. Den 17 november är det familjedag i museets filial i Lilla Änggården. Då kan besökarna titta i huset, klappa djur som vanligtvis bor i Slottsskogen och prata med en marinbiolog som berättar om områdets naturliv.

Kvinnligt entreprenörskap

Utställningen om Augusta Lundin visas också under hösten. Fokus ligger på kvinnligt entreprenörskap, arbetsvillkor och hantverket med kläderna. Det blir även familjesöndagar och familjevisningar där de mindre besökarna står i fokus.  En gång i månaden beskriver museipedagogen föremål och rummen lite extra under visningen av aktuella utställningar.  Aktiviteterna ingår i museernas årsbiljett. Det är fri entré för barn och unga upp till 20 år. Läs mer om höstens aktiviteter och aktuella utställningar i länkarna nedan.

I höst gläntar Stadsmuseet extra till dörren på Haga Nygata 7-9 och de tre museilägenheterna. Foto: Helena Joelsson