Nästan allt är gratis. Curling och filmvisning, pyssel och besök på brandstationen, bad och fantasytema på biblioteket. Under sportlovsveckan finns hundratals aktiviteter att ta del av för alla sportlovslediga. Många aktiviteter riktar sig till en viss ålder och en del kräver föranmälan, i övrigt är det fritt fram att prova på så mycket du vill och orkar. Programmet i sin helhet hittar du i Göteborgs Stads kalendarium.

Under sportlovet blir det extra fart över hela Göteborg, med mängder av aktiviteter för alla åldrar och intressen. Vissa är riktade enbart mot barnen, andra välkomnar också deras vuxna. Spana själva in Göteborgs Stads kalendarium för att se vad som lockar just dig – under tiden passar vi på att tipsa om litet urval av allt som händer.

Under sportlovet är det Öppet hus på olika brandstationer över hela Storgöteborg, där besökarna bland annat får lära sig mer om brandskydd. Foto: Räddningstjänsten Storgöteborg

Öppet hus på brandstationer över hela Storgöteborg
Hur mycket väger egentligen en andningsapparat och hur ser en brandbil ut på nära håll? Intresserade i alla åldrar är välkomna att besöka utvalda brandstationer i Storgöteborg och träffa brandmän, titta på utrustningen och lära sig mer sig om brandskydd.

På Kortedala brandstation arbetar Johan Skånberg som styrkeledare, vilket innebär att han har befäl över minst sex andra brandmän när det är hans skift. På torsdag kommer dock Johans arbetsdag se lite annorlunda ut, för då är det dags för Öppet hus.

– Alla som är nyfikna på vad vi håller på med är välkomna att komma hit och lära känna oss, titta på utrustningen och lära sig mer om brandskydd. De yngsta brukar vara de mest nyfikna, men alla som vill är varmt välkomna, säger Johan Skånberg.

Han uppmuntrar alla besökare att ställa så mycket frågor de bara kan och att ta chansen att lära sig mer både om brandskydd i hemmet och vad det innebär att vara brandman.

– Jag har jobbat på Kortedala i 13 år, så även om det inte hänt än så hoppas jag snart träffa en medarbetare som varit här på Öppet hus och därefter blev inspirerad att jobba hos oss.

Lär dig mer om valar, parafridykning och curling
Motsatsen till eld är ju vatten. På Naturhistoriska museet står en den största vattenlevande varelsen i fokus, det vill säga valen. Här får du bland annat känna på valtänder, lära dig att blåvalens hjärta är lika stor som en liten bil och andra valrelaterade fakta, samt gå en tipspromenad där dina nya kunskaper kommer väl till pass.

En annan sportlovsaktivitet med sikte på vatten är parafridykning på Dalheimers hus i samarbete med Parasport Göteborg. Här får den som är sju till 20 år och har en funktionsnedsättning pröva på att fridyka, hålla andan och vara tyngdlös i vattnet.

Den kallare formen av vatten, det vill säga is, är en förutsättning för curling. Därför får den som vill prova på OS-sporten ta sig till Göteborgs curlingklubbs inomhushall i Lundby. All utrusning finns att låna, men det är bra att ta på sig varma och bekväma kläder eftersom det kan bli ganska kallt i ishallen.

Från jojk till skattjakt på museet
I princip alla stadens bibliotek, museer och övriga kulturinstitutioner bjuder på någon typ av program under sportlovsveckan. På Hisingen har de tre biblioteken Lundby, Älvstranden och Kyrkbyn slagit sig ihop och anordnar en biblioteksutmaning där uppdraget är att svara på kluriga frågor. Den som besöker alla tre biblioteken och svarar på frågor vinner en bok.

I Majorna blir det keramikworkshop på Majkens där det är fritt fram att experimentera med lera och på Linnéstadens bibliotek står fantasytema med egen pryltillverkning i fokus. Den som tycker om att sticka – eller vill lära sig hur en gör – kan passa på att besöka stickcaféet på Hjällbo bibliotek. Och den som är nyfiken på den samiska jojken ska ta sig till Mötesplats Vintergatan 1, där en får lära sig några traditionella jojkar och ta del av jojkens ursprung.

Och varför inte passa på att utforska ett museum, vilket när det gäller Röhsska museet kan tolkas bokstavligt. Där är det nämligen skattjakt där du med hjälp av en karta får gå på upptäcktsfärd och leta reda på några av husets riktiga skatter. Du får inte ta med dig själva skatterna hem, men däremot får du tillverka en egen skattkista som du får behålla och fylla med vilka spännande saker du vill.

Carl Westman som ritade Röhsska museet ville att byggnaden skulle ha formen som en skattkista. Riktigt så blev det inte, men under sportlovet blir det i alla fall skattjakt bland museets dyrgripar. Foto: Mikael Lammgård