Fjärde upplagan av GMSTN jazzfestival. Under nio dagar i april är det fullt ös på Göteborgs jazzscener – då är det nämligen dags för 2017 års upplaga av GMSTN Jazz, en jazzfestival som sprider ut sig på satellitscener över hela stan mellan den 21 och 29 april.

– Det blir en salig blandning av massa olika musikaliska uttryck inom det fältet som vi brukar kalla för jazz, berättar Linda Gustafsson Hedborg, som är festivalens konstnärliga ledare.

Det är fjärde året som festivalen arrangeras och även om det är en hel del spelningar i Gamlestan, finns det många satellitscener runt om i Göteborg.

GMSTN Jazz är ett stort samarbetsprojekt där stadens olika arrangörer av jazz och improvisationsmusik går samman för att skapa ett innehållsrikt program som kan passa många olika smaker.

Stjärnskott från Storbritannien
– En bokning som jag är särskilt stolt över är ett band från Storbritannien som heter Dinosaur. Det drivs av en ung spännande brittisk trumpetare som heter Laura Jurd. Det skrivs mycket om det här bandet i internationell press och de spås bli det nästa stjärnskottet på jazzscenen i Storbritannien. Det ska bli väldigt spännande att höra dem spela i Göteborg tycker jag, säger Linda.

Även om GMSTN Jazz inte har funnits så många år än, har ryktet om festivalen börjat sprida sig. Linda hoppas att många intresserade och nyfikna ska hitta till de olika scenerna i år.

– I år har vi inget festivalområde utan satsar på spelningar på redan etablerade scener. Vi tror att det blir riktigt bra när vi är igång den 21 till 29 april.

64C0.jpg
Laura Jurd och hennes band Dinosaurs är en spännande bokning enligt festivalens konstnärliga ledare. Foto: Dave Stapleton

4266.jpg

Goran Kajfes Subtropic Arkestra är ett av banden som spelar under GMSTN Jazzfestival.