Nu är det hög tid att skräddarsy sitt eget program till Kulturnatta på fredag, den 19:e i ordningen. Invigning klockan 18.30 utanför Sjöfartsmuseet och Oceanen, med 25 trumslagare som slår hårt på årets tema – vatten!

– ”Tema vatten” länge funnits på önskelistan från olika medverkande i Kulturnatta, berättar Åsa Nohlström på kulturförvaltningen.

Och nu blir det alltså av – för dem som önskar spinna på temat, medan andra ”gör sin egen grej”,

Sjöfartsmuseet har förstås nära till vattentemat och har premiär för sin utställning om framtidsvisioner för museet och Akvariet.

Vilt vattenverk vankas

Invigningen av Kulturnatta hålls just utanför Akvariet, med Åsa Gustafsson som värdinna. Wildbirds & Peacedrums framför ett verk som är specialkomponerat för Kulturnatta tillsammans med 25 trumslagare som det alltså kommer att stänka kring.

Andra som nappat på vattentemat är Föreningen Skonaren Ingos vänner som visar upp sitt tremastade fartyg vid kajen vid Operan, Göteborgs Konstförening på Södra vägen som arrangerar ett saltstänkt program med Hans Josefsson och Curt-Eric Holmquist: ”Allt gott kommer från havet”.

Göteborgs universitet i Vasaparken bjuder på ”regnstänk och spridda toner”, en höstlig körkonsert med Göteborgs studentkörer och kammarkören Vox Magna.

Njut av marina målningar

Frivilligcentralen Oscar, i Hagabions hus, utlovar stavgång på vattenskidor medan Färjenäs segel- och motorbåtsklubb bjuder på konstutställning med marinmålningar och sjömansvisor i klubbhuset i Björlanda Kile.

Men de flesta arrangörer – teatrar, gallerier, bibliotek, kaféer, kyrkor och föreningar – väljer ändå att visa sin verksamhet rakt upp och ner, denna inbjudande natt med kultur i massor.

En nyhet i år är att Kulturnatta-besökarna kan komponera sitt eget program på webben, efter en sökning på det man är intresserad av. Med hjälp av Programmakaren på Kulturnattas hemsida kan man välja ut till exempel dans, film, vandringar, loppis eller poesi och i vilken eller vilka stadsdelar man vill hålla till. Sedan är det bara att skriva ut.

Välj bland 200 programpunkter

Den nya servicen innebär att man inte måste läsa igenom hela det tryckta programmet för att hitta något spännande.

– Det är ju roligt att kunna erbjuda ett stort och varierat program, men många har faktiskt upplevts det som ett problem, det har varit för mycket att ta till sig, säger Åsa Nohlström.

I år finns 112 arrangörer i det tryckta programmet, men flera har tillkommit och är nu upp i omfångsrika programmet uppe i 120 arrangörer, som bjuder på kanske 200 programpunkter.

– Och det tillkommer nya hela tiden, som man kan se under Programtillägg på hemsidan, säger Åsa Nohlström.

De flesta arrangörer har fri entré. Femton av dem kräver dock Kulturnattakortet, som även i år kostar 100 kr. Kortet kan köpas på de 15 ställena, bland annat Kulturpunkten på Stadsbiblioteket, Världskulturmuseet, Bio Roy, Musikens Hus och Konstepidemin.