Landsforeningen for Kunstskolor for Utviklingshaemmede, LKU, har inbjudit till en konstutställning i Danmark. De fick in 700 bidrag från 13 länder, varav 180 verk valdes ut. Av dessa kommer nio från Formverkstans målarskola.

Den kommitté som gjort urvalet skriver bland annat att det är viktigt att konstnären har något på hjärtat och att det kommer till uttryck. De bilder som valts till utställningen handlar ofta om ett försvar för egen existens – därför blir det god konst, menar man vidare.

Riktar sig till hela Göteborg

Formverkstan är en arbetsplats för vuxna med ett intellektuellt funktionshinder och som har intresse för och förmåga att arbeta med färg, form och bild. Det är Linnéstadens stadsdelsförvaltning som driver Formverkstan som en resursnämndsuppgift, vilket innebär att den riktar sig till sin målgrupp i hela Göteborg.

I lokalerna på Karl Johansgatan 35 ryms verksamheten, som även innefattar en målarskola där deltagarna träffas en gång i veckan. Nu gör fyra av målarskolans deltagare snart utlandsdebut.

Söker projektpengar

Maud Renholm, föreståndare på Formverkstan, berättar att man nu söker projektpengar för att hela målarskolans grupp, åtta deltagare och två lärare, ska kunna åka ner till Köpenhamn och vara med på vernissagen i Rådhuset den 12 mars.

Efter vernissagen ska utställningen runt till olika orter i Danmark. Konstnärerna får inte tillbaka sina alster förrän i januari nästa år, men Maud Renholm håller också på att undersöka möjligheten att få utställningen till Göteborg innan den splittras.

För målarskolan finns för övrigt även planer på ett utökat antal platser, så intresserade kan höra av sig, säger Maud Renholm.