Snart är det möjligt att åka guidad tur i Göteborg på persiska. På tisdagen är det examensprov för en ny kull Göteborgsguider. Men de talar inte de vanliga turistspråken, utan är de första auktoriserade guiderna som talar persiska, arabiska, turkiska och kurdiska.

– Vi tror att det finns en potentiell marknad för guidning på de här språken, säger Margareta Björklund som är ansvarig för utbildningen.

Bra med flera invandarspråk menar vd

Det är kanske inga stora traditionella turistgrupper som kan dra nytta av de nya guiderna, men hon har redan märkt ett intresse för den nya kompetensen.

Bertil Rignäs, vd på Bostadsbolaget, är positiv:

– Att ha tillgång till guider på flera av de stora invandrarspråken är jättebra. Då kan vi till exempel bjuda nya hyresgäster på guidning i Göteborg på deras eget språk och ge dem möjlighet att lära känna sin nya stad med dess historia, sevärdheter och näringsliv, säger han.

Initiativet till utbildningen kom från Göteborgs Turistbyrå och idén att erbjuda den till plusjobbare tog snart form. De som antogs började i april och på tisdag är det alltså dags för sex blivande guider att guida upp.

Nya språkgrupper för turistbranschen

Utöver Göteborgskunskap blir det frågor om näringsliv, evenemang, svensk historia och samhällskunskap. Kursdeltagarna ska också behärska både presentations- och mikrofonteknik.

– Vi följer SveGuides normer och det har bland annat inneburit många studiebesök och en hel del självstudier, förklarar Margareta Björklund.

Utbildningen vänder sig till nya språkgrupper för turistbranschen. Det har gett deltagarna möjlighet att bidra med sina erfarenheter och kunskaper. På så vis har kursen utformats för att matcha delvis nya målgrupper.

– Jag tror att det har bidragit till att de har varit väldigt engagerade och stämningen har varit så positiv, vilket är roligt och inspirerande även för mig, säger Margareta Björklund.