Jämställt och samtida. Så kan Göteborgs Stadsteaters program för spelåret 2010/2011 sammanfattas. Av tio pjäser är åtta nyskrivna och det blir hela fyra svenska urpremiärer. Sex av de tio dramatikerna är kvinnor och sju av pjäserna har kvinnliga regissörer.

Först ut, med premiär 27 augusti på Stadsteaterns stora scen, är Molières klassiker Den inbillningssjuke.

– I en tid då vi äter tabletter som aldrig förr, mot sådant vi är drabbade av och sådant vi är rädda för att drabbas av, känns denna hypokondriska klassiker klockren. Dessutom har regissören tagit fasta på vår tids återvinningshysteri vilket lägger ytterligare en komisk dimension till pjäsen, säger Anna Takanen, konstnärlig ledare på Göteborgs Stadsteater.

Efterlängtad nypremiär

Under hösten blir det också urpremiär på Klaras resa som är en pjäs om det sköraste och mest hemlighetsfulla vi har – psyket. I december kommer en efterlängtad nypremiär: succéföreställningen Sista dansen, av och med Carin Mannheimer. Sedan premiären hösten 2008 har föreställningen visats för drygt 57.000 besökare.

2011 inleds med Ibsens mästerverk Peer Gynt och i mars har Profeten i Västra Götaland urpremiär, en specialskriven komedi av Sofia Fredén. Då kliver också Anna Takanen själv upp i regissörstolen.

– Profeten i Västra Götaland är en regional kriskomedi om en man i sina bästa år som finner ut att han hellre vill vara ett innehåll än ett tomt emballage, säger hon.

Nya Studion får mjukare gränser

Nya Studion får en finurlig ombyggnad och ett modernt och mer flexibelt uttryck. Gränserna mjukas upp och publiken bjuds in. Där spelas bland annat Babel av nobelpristagaren Elfriede Jelinek och Stenen av Marius von Mayenburg, en av Tysklands främsta dramatiker.

186A.jpg

Carin Mannheimers succéföreställning ”Sista dansen” har efterlängtad nypremiär i december. Foto: Aorta