Inspirerat av musiksatsning. Nu startar Fysikprojektet – en satsning på att hjälpa hemlösa och gäster i boende för hemlösa att börja motionera. ”Många har lägre medellivslängd, ofta psykiska problem och missbruk, så det känns väldigt viktigt att staden erbjuder dem möjligheten att motionera”, säger Kjell Selander, medlem i social resursförvaltnings verksamhetsråd.

Han berättar att bakgrunden till projektet, som social resursförvaltnings verksamhetsråd avser påbörja tillsammans med Linnéakyrkan och Folkuniversitetet, är att forskningen visar att träning har en lång rad positiva effekter.

– Det är dokumenterat verksamt för att slippa stroke, demens och depression, och förstärker den exekutiva funktionen som innebär att personer som tränar blir bättre på att avstå från frestelser och genomföra sina planer, säger Kjell Selander.

Tisdag den 18 september inleds Fysikprojektet med en heldag på Linnéakyrkan, där bland annat hjärnforskaren Jenny Nyberg från organisationen Brain Athletics föreläser om just de psykiska fördelarna med träning. Det kommer också att bjudas på fika och lunch samt, så klart, fysisk aktivitet i form av bland annat promenad, pilkastning och boule. Inför heldagen har personal och boende i social resursförvaltnings boendeverksamhet bjudits in, liksom boende i Linnéakyrkans Betelskeppet.

Föreläsning varvat med musik
– Vi har gått ut brett och hoppas att många kommer. Framöver ska Fysikprojektet erbjuda träning för alla i förvaltningens boenden och vi kommer presentera de preliminära planerna för detta. Vi kommer hålla programpunkterna slimmade eftersom många av våra åhörare inte är vana att sitta länge på föreläsningar. Föreläsarna från Brain Athletics kommer att informera om de hoppfulla rön forskningen bjuder på och hur man kan introducera det i organisationen, säger Kjell Selander.

Mellan programpunkterna blir det också musikalisk underhållning i form av uppträdanden av Musikprojektet – ett annat gemensamt projekt mellan social resursförvaltning, Linnéakyrkan och Folkuniversitet. Kjell Selander finns med som en av många också bakom detta projekt, som varit en inspirationskälla till Fysikprojektet.

Dussintal spelningar
Musikprojektet riktar sig också till hemlösa, och de träffas en gång klockan 10–12 varje tisdag i Linnéakyrkan för att sjunga och spela tillsammans. Ett 30-tal brukar vara med, och alla är välkomna.

– Vi står inte och frågar dem som vill vara med om de är hemlösa. Sedan förra hösten har vi spelat inför publik säkert ett dussin gånger, bland annat på Kulturkalaset.

– Ensemblen låter allt bättre och många profiler har utkristalliserats, bland annat Per-Allan som är 79 år och bor på social resursförvaltnings boende i Bergsjöhöjd. Han har en enorm basröst. Vår kapellmästare Dan Ådahl vill gärna knyta ihop sång, musik och träning till ett och kommer att ges utrymme för ett intressant experiment på tisdag, säger Kjell Selander.

Stöd från personalen är A och O
Vad gäller Fysikprojektet så tycker Kjell Selander att det är väldigt positivt att staden nu är med och satsar på fysisk träning för hemlösa.

– Varför skulle inte också våra brukare ha chansen att röra sig? När forskningen har konstaterat att träning är bra för alla och staden eftersträvar att utjämna levnadsvillkoren. Men har man höga visioner får man avsätta medel.

Att våra gäster får skjuts till spelningar och personal följa med är A och O för Musikprojektet, och detsamma gäller för Fysikprojektet, säger han.