Tips för dig som semestrar hemma. Göteborgs stadsmuseum och Sjöfartsmuseet Akvariet satsar på spännande stadsvandringar i Göteborg i sommar. De handlar om det historiska Kronhuset, om Amerikaemigranter och om lag och ordning i Majorna.

Den här sommaren blir inte som vanligt på grund av covid-19-pandemin och det gör att många kanske semestrar hemma och är mycket utomhus. Då kan det vara roligt att ha något att göra. I Göteborg går det att följa med på stadsvandringar. Här kommer tre tips.

Runt Kronhuset

“I stadsliv och vardagskiv runt historiska Kronhuset” får man följa med på en vandring genom de unika 1600-tals-kvarteren i Göteborg. Kronhuset var ett militärt magasin och en av stadens viktigaste platser. Många män arbetade som soldater och de som går vandringen får ta del av hur vardagslivet och grannsämjan såg ut.

Amerikaemigranter

Stadsvandringen “Amerikabiljetten” startar bakom Tyska kyrkan och under vägen till Packhusplatsen berättas det om några emigranters öden. Frågor som tas upp är vilka de var, varför de reste, vad som hände i Amerika och om de kom hem till Sverige igen.

Busliv i Majorna

Stadsvandringen “Lag och ordning i Majorna” och startar utanför Gathenhielmska huset vid Stigbergstorget. Vandringen handlar om Majornas utveckling från 1800-talets fattigdom och busliv till regleringar och arbete med stadsplanen på 1900-talet. Vandringen slutar vid Chapmans torg.

Vandringarna måste förbokas och antalet platser är begränsade på grund av covid-19-pandemin. Göteborgs Stadsmuseum är öppet i sommar. Sjöfartsmuseet Akvariet är stängt på grund av ombyggnad. Båda går att besöka digitalt.

Läs mer om stadsvandringarna, tider och hur du bokar på länkarna här nedan.