Familjefest vid Holländareplatsen. Lördag 24 augusti fylls gatorna kring Holländareplatsen med loppis, mingel och feststämning. Det är tredje året i rad som lokala aktörer arrangerar Gamlestadsgalej som väntas bli större än någonsin. Nytt för i år är bland annat karnevalståg och upptäckter från utgrävningarna av Nya Lödöse.

Den populära loppisen är ett återkommande inslag när Gamlestaden ställer till med fest. Efter ett par års inkörning har Gamlestadsgalej blivit ett efterlängtat evenemang.

– Folk har varit intresserade från start, det märks inte minst på bokningarna av loppisbord. I år har vi också fått flera nya sponsorer, säger Sara Persson, projektledare för Gamlestadsgalej.

Geografiskt är galejet koncentrerat till området kring Holländareplatsen. I år har man valt att lägga alla programpunkter på dagtid.

Musik, mingel och karneval
– Förra året märkte vi att folk gick hem på eftermiddagen. Det bor många barnfamiljer i området, så det är väldigt mycket en familjefest, säger Sara Persson.

Från scenen på Holländareplatsen bjuder lokala band på musik av olika slag: balkan-jazz, afro-pop och rock. För de minsta blir det ansiktsmålning, fiskdamm och cirkusteater. Dessutom finns lokala politiker på plats, liksom representanter från Gamlestadens rika föreningsliv.

Ett nytt inslag är karnevalståget som ger extra danspuls till galejet.

– Det är slagverksorkestern Kiriaka som tillsammans med sambagruppen Los Copihues står för karnevalsstämningen, säger Sara Persson.

Fynd från 1500-talet
De som vill kan också få en inblick i de pågående stadsarkeologiska utgrävningarna som just nu pågår i Gamlestaden. Arkeologer berättar om de senaste fynden från Nya Lödöse, en viktig handelsstad mellan åren 1473 och 1624.

– Veckan efter galejet ska projektet Nya Lödöse också ha visningar på plats. Vi har fått bra respons inför den här programpunkten, många Gamlestadsbor är intresserade av stadsdelens historia, säger Sara Persson.

Gamlestadsgalej pågår mellan 11 och 17 på Holländareplatsen i Gamlestaden. Bokningar för att hyra ett loppisbord måste ske en vecka i förväg, men den som har ett eget bord kan ställa upp det på anvisat område utan kostnad. Loppisen sträcker sig över Holländareplatsen, Holländaregatan, Götaholmsgatan och Lars Kaggsgatan.