Leksaksbytardagar med trolleri. En gosig nalle mot ett knivigt pussel? Eller en snabb bil mot en tjock bok? Olika faser kräver olika leksaker, även i ett ungt liv, och är det något som lämpar sig för att leva vidare i ett kretslopp så är det väl leksaker. Till helgen ges två möjligheter i stan att byta leksugna saker med varandra.

– Ett år kom det en dam med ett fantastiskt fint gammalt handgjort dockskåp, med el indragen och allt. Det byttes bort omedelbart till en liten tjej som såg väldigt glad ut, men jag minns inte vad det var som damen fick med sig i inbyte, säger Karin Theorin Mägi på Kretsloppskontoret.

Det är fjärde gången som hon är med och arrangerar Leksaksbytardagen, som i år till och med blir två till antalet. På lördag hålls den på Röhsska museet och på söndag på Stadsmuseet.

Annat värde än pengar
– Det har varit väldigt populärt de tidigare gångerna med runt 200 besökare som kommer med max fem leksaker som man vill byta med någon, säger Karin Theorin Mägi, som slås av att barnens syn på sakers värde ofta skiljer sig från de vuxnas.

– Barn har inte samma perspektiv som vi vuxna utan går enbart på sin egen förtjusning inför en leksak, oavsett hur mycket pengar den kan ha kostat en gång i tiden.

Kretsloppet är magiskt
Därför finns det ofta en ny, varm famn att finna för ett överblivet gosedjur, eller nya ögon som nyfiket kan betrakta en begagnad film, läsa en tummad bok eller bläddra i en lite sladdrig serietidning.

Den som vill ha fler tips på hur magiskt kretsloppet egentligen är gör klokt i att besöka just Stadsmuseet på söndag, då trollkarlen A:son B:son C:son återanvänder allt mellan himmel och jord kl 11 och kl 13.

Leksaksbytardagarna, som ingår i EU-projektet ”Europa minskar avfallet”, pågår 17/11 kl 11-15 på Röhsska museet, och 18/11 kl 10-15 på Stadsmuseet.