Nu startar jobbet med att minska vibrationerna från Gamla Ullevis ståplatsläktare. 16 rörliga motvikter ska monteras på arenan, för att motverka publikens hoppande. Kostnad: 20 miljoner kronor.

– Men det är en totalsumma, där ingår tillverkning och alla konsultuppdrag och mätningar som gjorts tidigare, säger Jan-Åke Johansson, teknikansvarig på Higabgruppen som äger arenan och som nu får stå för kostnaderna.

Vågrörelse i leran

Redan vid IFK Göteborgs premiärmatch mot Djurgården i april förra året märktes skakningarna i bostadshusen på andra sidan Fattighusån. Orsaken var att publiken hoppade i takt och skapade en vågrörelse i det 80 meter djupa lerlager som finns under marken.

– Det är inga stora rörelser vi talar om, kanske nån millimeter på åttonde våningen. Men vi människor är ju så sinnrikt konstruerade att vi känner även en så liten rörelse mycket starkt, säger Jan-Åke Johansson.

Men nu ska arenan bli ”hoppsäker”. Tack vare avancerad teknik, så kallad aktiv vibrationskontroll, ska problemen bli mindre.

Motvikter neutraliserar

– Vi hänger på en motvikt som väger fyra ton på var och en av de 16 pelarna, totalt 64 tons motvikt, berättar Jan-Åke Johansson.

Ett avancerat styrsystem med sensorer och en motor som sätter motvikterna i rörelse, gör att vikterna kan neutralisera de vibrationer som den hoppande publiken orsakar.

Varje gång publiken hoppar upp i luften, ligger motvikterna kvar och varje gång publiken landar, släpps vikterna. Under hoppandet sker detta ett par gånger i sekunden. På så sätt tar krafterna ut varandra – nästan.

Kommer inte störs arenans utseende

– Vi räknar med att få bort cirka 75 procent av vibrationerna, så att störningarna hamnar under de gränsvärden som gäller för bostäder, säger Jan-Åke Johansson.

Han säger att de 16 motvikterna inte kommer att störa arenans exteriör.

– När de väl kommit på plats, ska de kläs in i ett isolerat rörelement, med en dörr så att man kan komma in och serva utrustningen. Utseendemässigt innebär det bara att pelaren blir något större in mot arenan, säger Jan-Åke Johansson.

Arbetena börjar i dagarna och ska pågå under de åtta veckor som fotbollen har speluppehåll för VM i Sydafrika. Lagom till Allsvenskans återstart i början av juli ska allt vara klart.