Familjeprogram vid Kasperteatern. På söndag den 9 september förvandlas Slottsskogen till det folknöje parken var för hundra år sedan. Gamla traditioner väcks till liv med kasperteater, nallecirkus, sånglekar och folkdans.

I början av 1900-talet var det kasperteater varje söndag vid Gräfsnäsgården i Slottsskogen. Det var dockteaterentusiasten Karl Kuhlin som höll i föreställningarna. Polisen hade gett tillstånd – förutsatt att han inte spelade under gudstjänsttid.

År 2000 tog Göteborgs Kaspersällskap initiativ till Kasperteatern som står mellan lilla dammen och Gräfsnäsgården.

Hundra år tillbaka
För sjunde året i rad arrangeras nu Folknöjesdagen på platsen.

– Alla landskapsstugor har öppet och vi har ett utomhusprogram vid Kasperteatern med kasperteater i gammaldags stil. Det blir också föreställning med AHA-teatern och alla barn kan ta med sitt gosedjur till nallecirkus, säger Annette Cegrell-Sköld, dockteaterpedagog och kulturproducent på Frölunda Kulturhus.

Dagen invigs klockan 11 vid Kasperteatern tillsammans med Folkdansringen Göteborg. Varje hel- och halvtimme bjuds det på musik- och dansuppvisning. Både Gräfsnäsgården, Smålandsstugan, Dalslandsstugan och Hallandsgården har kaffeservering.

Klädd som på 1910-talet
– Den som vill kan gärna ta med filt och picknickkorg. Och gärna komma i tidstypiska kläder, sådana som för tankarna till förra sekelskiftet, säger Annette Cegrell-Sköld.

Under dagen koras också vinnaren i kaktävlingen. Årets tema är mjuk kaka med rotfrukt och den som vill vara med och tävla lämnar sitt bidrag tillsammans med receptet till Gräfsnäsgården mellan klockan 11 och 12.