Havet gav inspiration. Är det en manet, en mjuk korall eller en… kofta!? Havets färger och rörelser har inspirerat två konstnärer som ställer ut på Frölunda kulturhus i höst. Garn och porslin i sinnliga kontraster.

Båda två är Göteborgskonstnärer, keramikern Natalia Ajagan och textildesignern Linda Friis Ekström. Och båda har inspirerats av havet via människor i deras närhet.

Korallfiskar och koftor
Natalia Ajagan hade havet som en viktig del i sitt examensarbete på Högskolan för design och konsthantverk, HDK, mycket tack vare hennes sambo, som i sitt examensarbete var ute på Tjärnö marinbiologiska center och där de små akvarierna fascinerade henne. Linda Friis Ekström har en morfar som heter Axel Lind, den berömde marinmålaren från Göteborg med eget museum i danska Skagen.

Linda är utbildad i klädesdesign på Margretheskolan i Köpenhamn och redan i skolan började idén om att göra kläder i havsblå färger ta form. Under en starta-eget-kurs träffades Natalia och Linda och det gemensamma intresset för havet födde idén om en utställning där havet med sin ombytlighet och mångfald var inspirationen.

På lördag 1 september är det vernissage på Frölunda kulturhus.

Havsvarelser i porslin
– Här kan man se stickade plagg och porslinsskulpturer med färgglada nyanser från korallfiskar, tångliknande plagg, koftor och klänningar med havets färgskiftningar, säger Britta Andersson på Frölunda kulturhus.

De mjuka garnerna möter maneter och andra och havsvarelser i porslin.

– Gemensamt i deras arbete är tiden och det repetitiva: att gång på gång rulla armar till ”ormstjärnorna” och sammanfoga och sedan sätta ditt prick för prick eller att ta maska för maska för att skapa ett mönster, säger Britta Andersson.

Utställningen pågår till och med 7 oktober.