”En mötesplats utöver det vanliga”. 1700-talshuset Gatenhielmska vid Stigbergstorget i Majorna ska bli ett kulturellt nav för kulturlivet runt Stigbergstorget och Gatenhielmska kulturreservatet. Detta efter att Higab skrivit ett hyresavtal med föreningen Historieverket.

– Det känns så himla bra att Gathenhielmska huset nu får den uppmärksamhet som huset och området förtjänar. Det är extra roligt att detta möjliggörs i dialog och nära samverkan mellan både etablerade och nya aktörer i området, säger Cina Gasparini, utvecklare av kulturmiljöer på Higab.

Huset blir arbetsplats och scen för design, dans, opera, musik, teater, konst och litteratur. Tanken är också att levandegöra husets 1700-talsdel och trädgården på baksidan.

– Vi vill utmana besökaren och utövaren, ge dem en mötesplats utöver det vanliga att besöka och utforska. I och med husets anknytning till Göteborgs historiska identitet känns detta extra angeläget, säger Isabel Lagos på Historieverket, en ekonomisk förening som jobbar med att levandegöra Göteborgs historiska platser och händelser.

”Det finns många starka aktörer i området”
Historieverket har hyrt huset i andra hand sedan 2017.

– I två år har vi arbetat med en vision som nu inte bara är en drömbild utan ett faktiskt projekt – att länka samman Gathenhielmska huset med kulturreservatet, Oceanen och ateljéerna runt omkring. Det finns många starka aktörer i området, fortsätter Isabel Lagos.

Den nuvarande hyresgästen Wänskapsförbundet som hyrt huset i 27 år kommer också att vara kvar och fortsätta samarbetet med Isabel Lagos och Historieverket.

Det nya hyresavtalet är en del av Higabs pågående arbete med att utveckla och levandegöra Göteborgs kulturmiljöer.

Foto: Hans Wretling/Higab