Kultur ända in i hemmet. Kulturupplevelser på museer, mötesplatser eller hemma i det egna vardagsrummet. Med 320 programpunkter runt om i stadsdelen kommer Centrums kulturfestival vara svår att missa. Festivalen pågår 1-19 november men smygstartar redan på torsdag, då 98-åriga Greta Segerson rappar tillsammans med hiphoparna LM36 och Mesk One.

Greta Segerson är en erfaren underhållare. På senare tid har hon fått kontakt med två 70 år yngre rappare från Hiphopkollektivet i Majorna. De bestämde sig för att göra ett framträdande tillsammans.

– Det kommer bli en kanongrej. Det är en så go relation mellan dem, säger Zsolt Szanto, festivalledare och verksamhetsutvecklare i Centrum.

Premiär för Generationskören
Under invigningen den 4 november, är det premiär för nystartade Generationskören. Kören består av ett 60-tal femteklassare från Guldhedsskolan och pensionärer som sjunger tillsammans.

67E8.jpg
– Jag hörde dem repa i förra veckan och det var fantastiskt roligt att höra barnrösterna och de äldres röster tillsammans, säger Zsolt Szanto.
I Centrum pågår sedan 1,5 år tillbaka en satsning för att bygga broar mellan generationer. Flera av de … olika projekt som pågår kommer att visas upp under festivalen. Till exempel bjuder ett filmprojekt där unga och äldre skapar film tillsammans in till sin egen filmfestival. Och i föreställningen ”Föreställningar” driver skådespelarna i Generationsteatern med fördomar om äldre.

Kultur hem till vardagsrummet
Festivalen gästas även av kändisar som inspiratören Mark Levengood, fotbollslegendaren Torbjörn Nilsson och skådespelarna Birgitta Ulfsson och Ivar Wiklander. Zsolt Szanto är glad att kunna erbjuda ett så brett utbud som är öppet för alla. Men det helt unika med festivalen är att kulturen går att beställa hem.

– Det viktigaste med festivalen är egentligen att äldre som inte har möjlighet att komma ut till stadens kulturutbud kan få kultur hemma.

Festivalledningen har gjort en inventering av vilka kreativa förmågor som finns bland omsorgspersonalen. Många, visade det sig. Inför årets festival skickades en broschyr ut till alla brukare, där de fick önska bland 26 olika programpunkter som personalen bjuder på. Där finns bland annat massage, att laga en önskemåltid tillsammans, högläsning av poesi och provsmakning av persisk mat.

Störst i stan
– Tanken med det här är att inspirera personalen att se vad man kan hitta på med brukarna. Förhoppningen är att man fortsätter med det även efter festivalen.

Centrums kulturfestival hålls i år för nionde gången och är den största i sitt slag i Göteborg.

– Även pensionärer från andra stadsdelar är jättevälkomna! säger Zsolt Szanto.

Foto: Peter Svenson