Fortsätter efter avslutat projekt. När Göteborgs Stad införde projektet Generationsmöten började elever på Burgårdens anpassade gymnasieskola hälsa på äldre på Fredriksdals omsorgsboende. Det är sex år sedan nu och projektet är för länge sedan avslutat − men eleverna och seniorerna fortsätter att träffas.

− De har precis träffats efter sommaruppehållet och det var tydligt att alla har längtat. Det blev många kramar.

Det berättar Sanna Gröndal som är lärare på Burgårdens särgymnasium på hälso−, vård− och omsorgsprogrammet. Hon har varit med sedan den första gruppen elever började ordna träffar med de boende på Fredriksdals omsorgsboende. Initiativet föddes inom Göteborgs Stads projekt Generationsmöten.

Unga saknar ofta äldre i sin närhet

− Träffarna blev snabbt en succé. Seniorerna uppskattar de aktiviteter som eleverna ordnar. Och eleverna får en möjlighet att prata, umgås och bemöta äldre människor. Det ger erfarenheter och lärdomar du inte kan lära dig i en skolbänk, säger Sanna Gröndal.

Hon menar att unga människor ofta saknar äldre i sin närhet. Träffarna får dem att inse hur lite en människas ålder betyder.

− De upptäcker att de har mycket gemensamt och en del har blivit riktigt goa kompisar. När eleverna kommer till boendet börjar de direkt titta efter ”sin” kompis.

Sökt pengar i fonder

Förra året avslutades stadens projekt Generationsmöten. Men då skolan och omsorgsboendet byggt upp personliga kontakter och relationer under åren kunde generationsmötena fortsätta. Det behövdes dock en liten finansiering till de gemensamma aktiviteterna. Lösningen blev att söka fondmedel.

Mats Åke är elevassistent på hälso−, vård− och omsorgsprogrammet och den som hållit i ansökningarna.

− Jag vill verkligen tipsa om Göteborgs Stads samlade fonder i samfond 4. Den och andra fonder har gjort att vi nu planerar både ett Lisebergsbesök och en tur till Donsö.

Rak dialog

Men besöken får inte bli för långa.

− Efter tre timmar är de äldre ganska trötta. Eleverna och de äldre väljer tillsammans vad de ska göra och inför hösten ska de prova på sushi och ha italiensk afton.

Sanna Gröndal berättat att det finns en rak dialog mellan eleverna och seniorerna.

− Alla tycker om det här och de umgås på lika villkor. De märks inte minst när det är boule−turnering. Då är det blodigt allvar och du får inga fördelar bara för att du råkar vara 93 år, säger hon och skrattar.

Generationsmötena har skapat fler ringar på vattnet, som till exempel sommarjobb och praktikplatser.