Namngivning med dopceremoni. Den göteborgska scen- och teaterprofilen Gerd Hegnell har fått Göteborgs Spårvägars kulturpris 2012 – och får därmed ge namn åt en av stans spårvagnar. Prisutdelningen och dopceremonin ägde rum på Drottningtorget vid lunchtid på tisdagen.

– Helt fantastiskt. Det är ju som att bli adlad. Jag åker själv alltid kollektivt och då oftast spårvagn, säger Gerd Hegnell.

”Gerd är en folkkär teaterpersonlighet som under många år har satt sitt avtryck på den nationella men framförallt den göteborgska teaterscenen. Gerd Hegnell spelar roller med hjärta och det gillar göteborgare”, står det i juryns motivering.

Stipendium på 10 000 kronor
Det är 17:e året i rad som Göteborgs Spårvägar delar ut priset. Tidigare har bland andra Maria Lundqvist, Jasenko Selimovic, Håkan Hellström, Carl-Einar Häckner och Galenskaparna och After Shave fått priset.

Förutom att namnge en spårvagn får pristagaren ett stipendium på 10.000 kronor och en skulptur designad av formgivaren Carl-Johan Skogh. Pristagaren får också sin biografi uppsatt i spårvagnen.