200 anmälda. Hallå där Mimmi Bergman, projektledare för Rullatorloppet på äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen som var den 4 oktober, hur gick det?

Mimmi Bergman och Annelie Övermark, projektledare för Rullatorloppet.

– Vi alla som anordnade det upplevde att det var en glädjefylld och festlig dag med många leenden och kommentarer från de äldre som deltog och alla besökare och funktionärer. Jag är verkligen rörd! Och vi hoppas att upplevelserna och uppmärksamheten av loppet också kan leda till att vi i någon utsträckning är med och bidrar till ett samhälle där vi ser och involverar även äldre personer mer än idag. Kanske kan vi även inspirera andra städer till att göra liknande satsningar, precis som att vi inspirerats av Oslos rullatorlopp.

Hur många var med?

– Det var 200 anmälda. Vi har inte kollat upp hur många som tog ut sina nummerlappar än.

Det hände mycket runt omkring och under loppet också, berätta!

 – Ja, det gjorde det. Det var väldigt uppskattat av de äldre att barn från förskolor kom in som hejarklack. Det var ett fartfyllt scenprogram och flera utställare som också var uppskattat. Anna Rosanders dansuppvärmning engagerade många av de äldre och det var härligt att se. I starten hade Gympa-Berit uppvärmning med varje startgrupp. Under loppet sjöng Brunnsbo musikklasser och spred glädje. Det fanns en vätskestation som Idrottsplatsen daglig verksamhet hade ansvar för. När alla äldre närmade sig mål fick de en påse med en pelargon, ett fint hållbarhetstänk av Trädgårdsföreningen. Det var kanelbullens dag så Burgårdens elever hade bakat bullar.

Förskolebarnen fick springa loppet om de ville, var det många som gjorde det?

Förskolebarn agerade hejarklack.

– De fick springa efter de äldre, men de hade lite svårt att vänta. Det var 200 äldre som skulle vara med i loppet, 15 startande i varje grupp och 5 minuter mellan varje. På slutet sprang barnen med de sista äldre. Det var flera seniorer som gick loppet flera varv, det var roligt.

Det var även en utsmyckningstävling, hur gick den?

 -Flera hade verkligen gått in för detta. Den som vann hade gjort en fantastiskt höstkreation med hjärta och pumpa. Vi hade en discosenior, en som gillade IFK och en grillator. Så det var väldigt mycket fyndiga roliga bidrag. För barnen fanns ansiktsmålning och hon målade även glitter på de äldre.

Blir det Rullatorloppet nästa år också?

 – Det hoppas vi och det finns redan funderingar på det. Vi har lite tankar om årstiden, vi hade tur med vädret igår och är glada för det. Men det blir ändå kallt för de äldre efter ett tag.

Rullatorloppet arrangeras av Göteborgs Stad och Åldersvänliga Göteborg som arbetar för att äldre ska få synas i samhället på ett positivt sätt.

200 äldre hade anmält sig till Rullatorloppet i Trädgårdsföreningen. Vinnaren av utsmyckningstävlingen hade gjort en höstkreation på sin rullator. En pirat hade fiskdamm för barnen. Foto: Mimmi Bergman