Mode och 50-talsrock. Mannekänger från äldreboenden i Göteborg smygstartar årets kulturfestival för de äldre i Centrum. Sedan blir det mer än 350 programpunkter med Sven Wollter, yoga och 50-talsrock i en fullmatad festival, i år med lite extra flärd och glamour. Festivalen börjar den 7 november och pågår till den 18.

– Tidigare har vi haft modevisningar på äldreboenden, men inget i den här skalan, säger Zsolt Szanto, ledare för kulturfestivalen för stadsdelen Centrums seniorer.

Arrangeras för sjunde gången
Han talar om måndagens smygpremiär av festivalen, modeshowen ”Seniorer på modet”. Det sker på en catwalk på restaurang Incontro vid Svenska Mässan. Seniormannekängerna från Centrums äldreboenden och träffpunkter har stylats av elever på Burgårdens hår- och makeuputbildning och modekläderna har hämtats ur Seniorshops kollektion.

– Vi sålde ut 130 biljetter på ett par dagar. Det var ett enormt tryck, så tyvärr måste vi säga nej till många, säger Zsolt Szanto.

Kulturfestivalen arrangeras nu för sjunde gången och har blivit något av en institution. I år har ovanligt många programpunkter utformats av äldreomsorgens personal tillsammans med de äldre.

– Kultur skapas i möten. För det krävs inte alltid professionella kulturarbetare, säger Zsolt Szanto.

Personalen engagerar sig och skapar egna program
Han uppskattar att mer än hälften av de 350 programpunkterna är sådana som skapats av personal och seniorer ihop.

– En av de saker som gläder mig mest i arbetet med festivalen är just att personalen engagerar sig och skapar egna program – och sedan fortsätter att jobba med kulturen i vardagsarbetet, säger Zsolt Szanto.

En av festivalens grundteser är ”Om en del äldre har svårt att ta sig till kulturen får kulturen istället ta sig hem till dem”. Det innebär att de flesta av de 350 programpunkterna är kulturbesök hemma i seniorernas vardagsrum.

Lyxiga stunder med unga hår- och makeupstylister
I år är ett genomgående tema också ”unga möter äldre”.

– Ungdomar som tycker om att uppträda och från musik- och dansutbildningar dansar, sjunger och agerar. Framtidens unga hår- och makeupstylister från Burgårdens utbildningscentrum erbjuder ”Lyxiga stunder” för äldre både på festivalens mötesplatser och hemma i deras eget boende, förklarar Zsolt Szanto.

Efter smygstarten på måndagen invigs festivalen på tisdag 8 november av stadsdelsnämndens ordförande Anna Sibinska. Det blir på Mötesplatsen, Karl Gustavsgatan 65 med Showdans av ungdomar från Patriciabaletten och premiär för den egna Träffpunktsteaterns pjäs Bussresan 2.

Bodil Jönsson om att bli gammal i en ny tid
På Centrums träffpunkter, Mötesplatsen för seniorer och Stadsbiblioteket pågår sedan festivalen ända till 18 november. Här bjuds bland annat på musik som förknippas med Monica Zetterlund, Sten-Åke Cederhök, Sonya Hedenbratt , Dan Andersson, Andrés Segovia och Beatles. Det blir danskväll, yoga och 50-talsrock, allsång, spännande kriminalhistorier, möten med andra kulturers smaker och dofter.

Den 10 november kåserar Sven Wollter om teaterlivet och 16 november kommer författaren och professorn Bodil Jönsson att i dialog med publiken prata om att bli gammal i en ny tid.

Hela programmet finns på länken här nedanför.