Bertil Vallien-verk värt en miljon. En glasbåt av den världsberömde glaskonstnären Bertil Vallien har stulits utanför Operan i Göteborg. Tjuvarna sågs på natten, skrämdes iväg men kom tillbaka. Båten är värd en miljon kronor.

– Jag tror nog att tjuvarna tänker försöka sälja den, säger Ingmar Leander, planeringsledare på park- och naturförvaltningen, som förvaltar kommunens offentliga skulpturer.

– Kanske är det ett beställningsjobb, eftersom Bertil Vallien är internationellt känd. Jag hoppas bara att de inte skadar båten och att vi på något sätt kan få den tillbaka.

”Dyrbar last”
En långsmal, gjuten glasbåt är en av Bertil Valliens mest berömda former, som han arbetat med sedan början av 80-talet. Just den här ingick i verket ”Precious Cargo”, som Bertil Vallien skapade till handelshuset Ekman & Co, när företaget firade 200-årsjubileum.

Konstverket, som symboliserar handeln med järn och pappersmassa, skänktes till Göteborgs Stad av Ekman & Co och har stått bakom Operan sedan 2002.

Glasbåten stals natten till 19 maj. Tjuvarna har bänt upp en järnram som höll fast båten i sin sockel.

– De har fått jobba ordentligt med verktyg för att bända upp järnhakarna, konstaterar Ingmar Leander.

Såg tjuvarna
Kvällen före såg personal högt uppe i operahuset hur figurer med en bil mixtrade med konstverket. Vittnena öppnade ett fönster och ropade, så tjuvarna skrämdes iväg. Men tydligen kom de tillbaka senare på natten.

Den stulna båten uppges i polisanmälan vara värd minst en miljon kronor.

– Det är svårt att uppskatta värdet, men det skulle nog kosta ungefär så mycket att låta tillverka en ny glasbåt, säger Ingmar Leander.

Han hoppas nu få in tips om det stulna konstverket och att det får komma tillbaka på sin rätta plats igen.