Sonja Kildishev.

Medborgarbudget i Östra Göteborg. Hej Sonja Kildishev! Du var med och lämnade in medborgarförslaget Global och urban picknick som kommer att genomföras under 2019. Hur känns det att just ditt förslag var en av de tre som vann juryns omröstning?

– Jag är jätteglad och det känns väldigt bra. Jag hoppas att mitt förslag kan bidra till att det uppstår nya vänskaper och att det kan väcka matnyfikenhet. Kanske kan det också leda till att man bjuder in sina grannar på en fika.

Ditt förslag var att skapa en Global och urban picknick – varför föreslog du det?
– Att bjuda på mat handlar om gästfrihet och är ett sätt att välkomna människor i nästan alla kulturer. Jag har själv bott i Kortedala i tio år och känner miljön. Jag vet hur svårt det är att knyta kontakter. Det gick bra när jag var föräldraledig, då möts man genom barnen, men annars är man gärna lite skygg och så finns det ju alla språkbarriärer. Att ha en picknick tillsammans är inte nödvändigtvis språkbundet, det tror jag är bra.

Hur ser du framför dig att det kommer att bli?
– Jag ser ett kalas på Kortedala torg där folk tar med sig mat och bjuder på. Kanske något upplägg med smakportioner så att man kan testa olika smaker. Kanske ska man ha flera små tillställningar på olika platser så att så många som möjligt kan vara med.

Vad är det som gjort att du engagerat dig i att lämna förslag till medborgarbudgeten?
– Jag träffar gärna andra människor och för samman dem på olika sätt. Det är kanske inte alla som har idéer eller möjlighet att bjuda in, men alla kan gå på ett evenemang. Det är viktigt att människor pratar med varandra och inte har fördomar. Jag önskar att alla som bor i Östra Göteborg ska få vara med på picknicken och få möjlighet att bjuda på sig själva. Både de som kommer från andra kulturer och de som kommer från Sverige. Även köttbullar och Janson är en del av vår gemensamma matkultur.

Läs mer om medborgarbudgeten i artikeln som är länkad nedan!