Jorden runt med smaklökarna. Det blir picknick på Kanaltorget vid Operan till helgen. Där serveras 50 olika rätter från 16 olika kök när göteborgare från hela världen bjuder in till Global picnic food festival.

Matfestivalen som firar femårsjubileum serverar smaker som finns i många hem, men inte alltid går att beställa på restauranger.

64E8.jpg
– Vi bjuder på mat av helt vanliga göteborgare med ovanliga matlagningstalanger.

Inte bara kulinariska upplevelser
Det säger Jasmine Soufi. Hon är initiativtagare till Global Picnic Food Festival och föreningen Global Picnic som arrangerar matfestivalen i samarbete med Göteborgs Stad.

Hon berättar att två nya länder gör debut på festivalen i år. Från Seychellerna kan du äta vegetariskt och kanske passar det sedan att gå till Jordaniens servering som bjuder på desserter.

Tanken bakom Global Picnic Food Festival är dock inte bara att erbjuda göteborgare nya kulinariska upplevelser. Ambitionen är att få människor att närma sig varandra.

Extra fokus på nationella minoriteter
– Vi lever i en alltför segregerad stad och behöver mötas mer. Vi umgås i våra egna kretsar och det finns inte alltid naturliga mötesplatser, säger Jasmine Soufi.

5FB4.jpg
Med Global Picnic Food Festival försöker föreningen skapa precis det.

– Mat leder till möten. Vi tycker alla om mat och väldigt många uppskattar att träffa den som lagat det som bjuds. Det uppstår naturliga samtal kring varifrån maten kommer och hur den är tillredd. Vi har alla referenser till mat och matlagning.

Speciellt för i år är att festivalen har ett extra fokus på nationella minoriteter i Sverige. Deras situation kommer att uppmärksammas med hjälp av en utställning, filmvisning och artistuppträdanden. Det är en satsning som stöds av Göteborgs Stad.

Inspiration till egen matlagning
Nytt är även Global shop där du kan köpa med dig smaker, kryddor och ingredienser som kan inspirera den egna matlagningen.

Jasmine Soufi hoppas på fint väder till helgen och lika många besökare som tidigare år.

– Det är härligt att se hur många som njuter av tillfället till nya möten – med både smaker och människor.

798C.jpg