Och tre föreningar får föreningspriset. Eldsjälen Gloria Esteban och dokumentärfilmaren Mustaf Abdulqadir får Angereds kulturpris 2020. Priserna delas ut i Angered på torsdag 26 november och då tar också tre personer emot Angereds föreningspris. På grund av covid-19-pandemin delas priserna ut utan publik, men utdelningen filmas.

Stadsdelsnämnden Angered har delat ut Angereds kulturpris och föreningspris varje år. Kulturpriset sedan mitten av 1980-talet och föreningspriset sedan år 2000. De går till personer och föreningar som gjort skillnad för kultur och föreningsliv.

Kulturpriset till två

Angered kulturpris är på totalt 60 000 kronor och går i år till två personer. Eldsjälen och kulturarbetaren Gloria Esteban belönas för sitt arbete med att synliggöra kulturkrafter i Angered och göra dem kända för hela Göteborg. Dokumentärfilmaren Mustaf Abdulqadir belönas för sitt arbete med nyhetskanalen “365 TV-dagar om året” på Youtube och för sitt sätt att se och skildra förorten.

Föreningspriset går till tre

Angereds föreningspris är på totalt 90 000 kronor och det går till tre pristagare. Ari Amin, ledare i Hammarkullens bollklubb, belönas för att han envist stridit för alla ungdomars rätt till en rik fritid. Somaliska fredsföreningen belönas för sitt stabila, systematiska och långsiktiga arbete med läxhjälp. Föreningen Tidigt föräldrastöd belönas för arbetet med att nå ut i nya kanaler där föreningen fyller en lucka som traditionella institutioner kanske missar.

Sista utdelningen

Filmen från prisutdelningen kommer att finnas på webbplatsen för Angereds kulturpris och föreningspris och i sociala medier. Prisutdelare och jury är politiker från Angereds stadsdelsnämnd.

Det är sista året som priserna delas ut. Det beror på att Göteborgs stadsdelsförvaltningar och social resursförvaltning upphör vid årsskiftet. De ersätts av fackförvaltningar.