Invigningskalas på söndag. Medan Stadsbiblioteket vid Götaplatsen byggs om etableras spännande samarbeten runt om i staden. På söndag presenterar Miini sitt nya krypin på Röhsska museet. Där kommer de allra yngsta att hitta bilderböcker, pyssel, film och musik – men också en massa kul arrangemang.

Kanske har du redan träffat Miini? Miini bor på biblioteket och har just flyttat från Götaplatsen till Röhsska museet på Vasagatan. På söndag blir det inflyttningskalas!

När Stadsbiblioteket stängde dörren vid Götaplatsen för att ge plats för byggjobbare och hantverkare sökte många av bibliotekets avdelningar nya former för samarbeten.

Stadsbibliotekets plats för de allra yngsta, mellan 0 och 5 år, hittade vad de sökte hos Röhsska museet.

Möten med konstnärer
– Vi är duktiga på innehållet, och Röhsska är bra på att exponera och att göra det lustfyllt för barnen. I det här samarbetet hoppas vi också att få knyta an till de kontakter Röhsska har med bland annat HDK, säger Lotta Alverlin, som är enhetschef för Stadsbiblioteket Miini och fortsätter:

– Till en början kommer Miini att vara en ganska neutral biblioteksmiljö – men allt eftersom hoppas vi att, med hjälp av konstnärer och designers, göra det här till ett riktigt intressant och spännande ställe.

Miinis nya vrå finns alldeles till höger när man kommer in på Röhsska museet. Där har man nu inrett med mysiga fåtöljer, och låtit bilderböckerna breda ut sig så att allt ska vara klart till invigningskalaset kl 11.30 på söndag.

Då finns både Stadsbibliotekets chef Christina Persson, och Röhsskas chef Ted Hesselbom på plats – men också en massa barn och deras föräldrar hoppas Lotta Alverlin:

– Det blir en pjäs om Mamma Mu och så ska vi ha ett pyssel där man får göra sin egen Miini.

Rim och ramsor på Röhsska
Så småningom kommer de uppskattade rim- och ramsstunderna, Vicke Vire och Pelle Plutt, att dyka upp hos Miini på Röhsska, och i planerna finns bland annat också en föreläsningsserie för vuxna kring design, lek och leksaker.

Men den som vill hålla sig uppdaterad om Miinis arrangemang framöver gör klokt i att titta in på hemsidan som kontinuerligt uppdateras.
Miinis öppettider blir samma som Röhsskas, vilket innebär att det är stängt på måndagar.